Maikenshof gaat voor minder afval

BERG EN DAL – Duurzaamheid en toerisme kunnen hand in hand gaan. Het is dan ook het doel van de gemeente Berg en Dal om een duurzame toeristische bestemming te maken.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het verminderen van afval en het verbeteren van afvalscheiding op vakantieparken, hotels en in huisjes. Om uit te zoeken hoe toeristische ondernemers dat het beste kunnen aanpakken is de gemeente in 2021 een Pilot gestart met Maikenshof Recreatie en de Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal (STER).  Maikenshof deelt de resultaten met de toeristische sector.

Over de pilot

Maikenshof Recreatie verhuurt groepsaccommodaties en vergaderlocaties aan consumenten en de zakelijke markt. In samenwerking met de gemeente Berg en Dal en JF3 Business Solutions heeft Maikenshof Recreatie de afgelopen drie maanden de afvalstromen op hun locatie in beeld gebracht. Op basis daarvan heeft Maikenshof Recreatie maatregelen genomen om afval te verminderen en afvalscheiding te stimuleren. Eén van de belangrijkste stappen is het slim inkopen van producten. Hier wordt de eerste winst gehaald in het verminderen van afval en de kosten om het afval af te voeren.

De komende maanden gaat Maikenshof Recreatie als proef naast de afvalstromen glas-, papier- en restafval ook plastic- en groenafval gescheiden inzamelen. Tijdens de pilot wordt gemeten in hoeverre het restafval verminderd wordt en hoe groot de milieuwinst en financiële besparing hiervan zijn. In samenwerking met de STER worden de resultaten gedeeld met de ondernemers in de toeristische sector.

Betrokken partijen

Wethouder Nelson Verheul en Sylvia Fleuren juichen het toe dat ondernemers als Maikenshof Recreatie zoveel tijd en enthousiasme stoppen in het verduuzamen van hun bedrijf. Sylvia Fleuren: “de sector heeft dit soort inspirerende voorbeelden nodig!” Erik de Gans, manager van de STER: “Wij vinden het belangrijk dat Berg en Dal een duurzame toeristische bestemming is en blijft. Het is goed om daar samen met de sector aan te werken. Het is fantastisch dat Maikenshof Recreatie hierin een voortrekkersrol vervult!”.

Informatie pilot

Bent u toeristisch ondernemer en wilt u meer informatie over deze pilot? Neem dan contact op met Martine Norden (beleidsmedewerker recreatie en toerisme gemeente Berg en Dal, 06-83443136).

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 februari, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Maikenshof gaat voor minder afval

Reageren is niet toegestaan.