Hoe stook je een houtkachel op de beste manier?

Veel mensen denken dat duurzaam stoken in een houtkachel niet mogelijk is. Toch is het tegenovergestelde waar: ook in een houtkachel is het goed mogelijk om bewust en duurzaam te stoken. Belangrijk daarbij is het soort kachel dat je gebruikt (schaf je een nieuwe kachel aan, zorg er dan voor dat je een kachel aanschaft die aan de EcoDesign-richtlijnen voldoet), maar vooral ook je eigen stookgewoonten. In dit artikel vertellen we je hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo duurzaam mogelijk stookt. Lees dus snel verder!

Let op het energielabel

Ben je op zoek naar een kachel, let bij de aanschaf dan goed op het energielabel van de kachel. Deze Ecolabels zijn sinds 2018 duidelijk zichtbaar op elke kachel en haard, zowel online als in de winkel. Kies bijvoorbeeld voor een kachel van Dik Geurts, die een optimale verbranding combineert met optimaal gebruiksgemak. Met de Ecolabels kun je in één oogopslag zien hoe energiezuinig de kachel is. Ook voor houthaarden is dat belangrijk. Wanneer je ervoor wilt zorgen dat je zo schoon mogelijk stookt, kun je kijken of een roetfilter voor je houtkachel geschikt is. Houtkachels die uitgerust zijn met een roetfilter stoten minder schadelijke stoffen uit waar je omgeving en de natuur last van kunnen hebben. 

Duurzaam stoken

Door verantwoord hout te stoken, kun je zelf ook invloed hebben op de duurzaamheid van je houtkachel. Dat kun je op verschillende manieren doen. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat er bij het branden van de kachel een volledige verbranding ontstaat. Een onvolledige verbranding zorgt ervoor dat er rook ontstaat, wat voor overlast en stank kan zorgen. Wanneer je met schoon en droog hout stookt, begin je goed. Stook niet met hout dat chemisch behandeld is of gelakt is geweest, en haal een houtvochtmeter in huis waarmee je de vochtgraad van het hout kunt bepalen. 

De Zwitserse methode

Stook je in een houtkachel, dan kun je het beste kiezen voor de Zwitserse methode. Daarbij stapel je de houtblokken kruislings op elkaar, van dik naar dun. Bovenop de stapel leg je een aantal aanmaakhoutjes en -blokjes, die je vervolgens aansteekt. Op die manier kan het vuur zich van boven naar beneden verspreiden en rustig opstarten. Zo ontstaat er minder rook en kom je sneller tot een volledige verbranding. Na het stoken kun je aan bijvoorbeeld de kachelruit zien of je succesvol schoon hebt gestookt.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 maart, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Hoe stook je een houtkachel op de beste manier?

Reageren is niet toegestaan.