Ook in Groesbeek is een kraan meer dan een functionele watertap

Pas als er een breuk in de waterleiding is, beseffen we pas hoe onmisbaar dit vocht voor ons dagelijks leven is. Vaak zetten we achteloos de kraan open om een slokje water te drinken, de auto te wassen of de tuin te besproeien. Het water dat we winnen komt uit uit de grond, uit rivieren, rivieroevers of uit de duinen. Als inwoners van Groesbeek mogen we blij zijn dat we ons water niet uit de gelijknamige rivier moeten halen. Want die ziet er op dit ogenblik uit als een dichtgeslibde modderpoel vol met takken en plantenresten.

Het water wat vandaag de dag in Groesbeek uit de kraan van huishoudens komt is mooi helder. Zo kristalhelder was het water van de Groesbeek ook eeuwenlang. Door alle moderne zuiveringstechnieken kunnen we tegenwoordig in de verschillende ruimtes van het huis beschikking hebben over drinkbaar water. Een gemiddeld huis in Groesbeek heeft toch gauw minimaal een zevental kranen ter beschikking. Decennialang was een kraan met twee draaiknoppen standaard in de Nederlandse huizen. Eéntje met een rode stip warm en voor het koude water met een blauwe. Het was een kwestie van mengen om tot een lekkere watertemperatuur te komen als je ging douchen.

Wie al jaar en dag gewend is aan de standaard kraan in huis, doet er goed aan om eens te kijken wat er tegenwoordig allemaal te verkrijgen is. Zo is een kraan met één hendel in veel huishoudens al standaard. Omdat je zo’n kraan alle kanten op kunt draaien, is het mogelijk om de temperatuur en de kracht van de waterstraal in één beweging optimaal te krijgen. Daarmee is de het uitvoerpunt van water door de tijd heen van een functionele watertap veranderd in een comfortabele en gemaksvolle kraan in veel ruimtes van het huis. Zet je ze op een rijtje dan kom je tot meer tappunten dan je in eerste instantie zult denken. De kraan vindt je namelijk niet alleen in de keuken. In de badkamer zijn dat minimaal twee, terwijl bij de wasmachine en in het toilet ook kranen te vinden zijn. Veel mensen hebben daarnaast een kraan in de bijkeuken of in de tuin.

Variatie

Wie in een nieuwbouwhuis komt te wonen zal minder snel voor de glimmende zilveren kraan kiezen. Je hebt kranen waarvan je de kleur kunt matchen met de stijl van je interieur, zoals messing, koper of een andere kleur. Ook de functionaliteit kun je aanpassen met verschillende hedendaagse noviteiten. Zo is een bewegingssensor ideaal en een mengkraan bij de douche met temperatuur een veilige extra zodat je niet snel onder een te hete douche zult gaan staan.

Ontspanning

Zodra we het warme water uit de kraan van de badkuip horen stromen, wekt dat meteen een gevoel van ontspanning op. De tijd dat de kraan alleen een functioneel tappunt was ligt ver achter ons. Het klaterende water doet ons denken aan rustig stromende beekjes. Het is te hopen dat ook de Groesbeek ooit weer op natuurlijke wijze kan stromen. Dat is tenminste wel het streven van de gemeente Berg en Dal. Daarvoor zal eerst onderzoek gedaan worden, voordat er een beslissing over het verdere maatregelen die genomen gaan worden.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 maart, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Ook in Groesbeek is een kraan meer dan een functionele watertap

Reageren is niet toegestaan.