Hoe je je huis goedkoop isoleert

Iedereen heeft ermee te maken: een steeds hoger wordende energierekening. Gelukkig is er een hele goede manier om je energiekosten naar beneden te brengen. Als je een eigen huis hebt of onderdeel bent van een VVE kun je je huis laten isoleren om de kosten te drukken. In een goed geïsoleerd huis hoef je minder hoog te stoken om het warm te krijgen en blijft het ook langer warm als die radiatoren uit staan. In heel Nederland kun je subsidie krijgen voor het verduurzamen van je huis, wat ook betekent dat je voor het isoleren van je huis subsidie kunt aanvragen.
 

Soorten isolatie

Er zijn talloze manieren om je huis te isoleren. Afhankelijk van wat voor soort huis je hebt kun je je huis bijvoorbeeld isoleren door dakisolatie of spouwmuurisolatie. Veel warmte lekt namelijk via de muren en het dak naar buiten. Spouwmuurisolatie is een goedkope en snelle manier om je huis te isoleren. Bij spouwmuurisolatie wordt er in de ruimte van ongeveer twee centimeter tussen twee muren isolatiemateriaal geplaatst. Bij oudere huizen wordt er vaak een voorzetwand geplaatst om dit materiaal op zijn plek te houden.
 

Andere manieren

Dakisolatie kost wellicht wat meer dan de bovengenoemde spouwmuurisolatie, maar uiteindelijk bespaar je ook meer. Het is even wat gedoe, maar dan heb je ook wat. Afhankelijk van wat voor dak je hebt worden er verschillende manieren van isolatie gebruikt. Als je een VVE hebt en jouw appartement of flat niet direct onder het dak zit, heb je waarschijnlijk alsnog veel profijt van dakisolatie, omdat het hele huis warmer blijft. Ook is dubbele beglazing een makkelijke en zeer effectieve manier om de warmte binnen te houden, en bovendien het geluid buiten. Denk ook aan zaken als vloerisolatie, buitenmuurisolatie of zelfs triple glas in de kozijnen.
 

Subsidie

Wil je graag je huis verduurzamen en isoleren, maar heb je daar het budget niet voor? Gelukkig is er een oplossing. De overheid heeft besloten om de verduurzaming van huizen en de isolatie ervan te subsidiëren. Als je een eigen huis hebt kun je dus onder bepaalde voorwaarden behoorlijk wat vergoed krijgen van de kosten die je maakt bij het isoleren, vanwege de subsidiepot isolatie. Ook als je onderdeel bent van een Vereniging van Eigenaren (VVE) kun je aanspraak maken op deze subsidie. Het kan een hoop schelen, dus zeker de moeite waard om te onderzoeken!
 

Makkelijke manieren om zelf je huis te isoleren

Heb je echt geen budget maar ben je wel handig in huis? Dan zijn er nog manieren om het hoognodige zelf te doen. Zo kun je bijvoorbeeld kieren en naden dichtkitten om te zorgen dat de warme lucht minder snel ontsnapt en de koude buitenlucht niet naar binnen komt. Ook kun je folie achter je radiatoren plakken zodat de warmte vanaf de muur weerkaatst wordt de kamer in. Een ander middel is om isolerende, dikke gordijnen op te hangen: ramen zijn vaak bronnen van tocht en kou, of de ramen af te plakken met isolerende folie. Genoeg opties dus!


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 april, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Hoe je je huis goedkoop isoleert

Reageren is niet toegestaan.