Geen stroom, geen water, geen gas, geen internet? 

REGIO – Water, verwarming, licht, internet; we vinden het de normaalste zaak van de wereld. Vitale voorzieningen horen bij het dagelijks leven, maar we zijn er ook van afhankelijk. Het uitvallen van één of meer voorzieningen kan flinke overlast geven. Deze maand wil de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hier, samen met alle gemeentes in de regio, meer aandacht aan geven.  

Kleine of kortdurende uitvallen van elektriciteit, water of gas worden door de nutsbedrijven relatief makkelijk opgelost. Denk aan Liander voor gas en elektriciteit en Vitens voor (drink)water.

Beide nutsbedrijven beschikken over noodplannen voor het geval er een storing is. Op die manier kunnen zij de problemen zo snel mogelijk oplossen. 

De hulpdiensten komen in beeld bij een grootschalige of langdurige uitval van één of meerdere nutsvoorzieningen. Gemeenten, veiligheidsregio’s en de nutsbedrijven bereiden zich voor op dit risico. Daarbij proberen ze tijdens een mogelijke uitval de (ernstige) gevolgen voor inwoners zoveel mogelijk te beperken. 

Wat als de vitale voorzieningen langer uitvallen? 

In het geval van langdurige stroomuitval bepalen Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, de getroffen gemeente(n) en het nutsbedrijf samen welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet. 

Informatie 

De overheid wil je bij een incident snel en zo goed mogelijk informeren. Dat gebeurt via de crisiskanalen van de VRGZ, NL-Alert en via de website van je gemeente.

Raadpleeg bij korte storingen de website van jouw nutsbedrijf.  

Informatie over welke maatregelen je kunt nemen om je voor te bereiden op eventuele uitval van nutsvoorzieningen vind je op www.vrgz.nl.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 mei, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Geen stroom, geen water, geen gas, geen internet? 

Reageren is niet toegestaan.