Is gefilterd drinkwater een must?

Voor degene die continue aan zijn of haar gezondheid werkt, is water en de hoeveelheid die per gedronken wordt, iets waar geregeld over nagedacht wordt. Maar heb je ooit stilgestaan bij wat voor soort drinkwater de regio Groesbeek levert of wat er precies in jouw glas drinkwater zit? Laten we hier eens induiken en jouw helpen een verstandige keuze te maken als het gaat om het drinken van water, met als doel jou een verstandige keuze te laten maken op het gebied van water drinken. 

Wat voor soorten water zijn er?

Water kun je op diverse manieren consumeren en via diverse kanalen verkrijgen. Indien je de drankenafdeling in de supermarkt of winkel in de buurt bezoekt, zie je al snel dat er heel veel verschillende soorten water te verkrijgen zijn om jouw dorst te lessen. Laten we eens wat dieper ingaan op kraanwater, gefilterd water, bronwater, gedestilleerd water en gezuiverd water. 

Kraanwater

Het water wat iedereen thuis uit de kraan kan tappen wordt hieronder verstaan. Ons kraanwater wordt dankzij waterzuiveringsbedrijven gefilterd en op een verantwoorde manier aan ons gepresenteerd. Deze bedrijven dienen aan bepaalde wetten en condities te voldoen op het gebied van waterkwaliteit en verontreinigingen. Onder verontreinigingen wordt van alles verstaan, van micro-organismen tot ontsmettingsmiddelen, bijproducten, chemicaliën en veel meer. 

Voor de waterdrinker is het noodzakelijk om te achterhalen wat er precies in jouw kraanwater zit. Dit kan per locatie in Nederland verschillen. Neem eens een kijkje in de rapporten van jouw lokaal nutsbedrijf zoals Vitens om te zien wat men met jouw water doet en hoe dit aan jouw opgeleverd wordt.

Gefilterd water

Deze water soort is aan extra filtratie blootgesteld alvorens deze gedronken wordt. Dit om eventuele onzuiverheden uit het water te verwijderen. Onderzoek alvorens je een waterfilter koopt hoe de waterkwaliteit bij jouw thuis is, aangezien een waterfilter niet altijd een noodzaak hoeft te zijn. Je kunt verschillende types waterfilter kopen

Koolstof filter
Deze filters worden veelal toegepast waaronder bij jouw waterzuiveringsbedrijf, alleen dan in een grotere vorm. Een koolstoffilter zorgt ervoor dat verontreinigingen door middel van absorptie uit het water getrokken worden. Bepaalde filters verwijderen alleen het chloor waarbij andere filters zoals bepaalde waterfilterkannen het water nagenoeg puur kan opleveren. 

Omgekeerde osmose
Een filtersysteem zoals deze begint met actieve kool om viezigheid te filteren. Vervolgens wordt het water door een semipermeabel membraan geleid dat alle deeltjes die groter zijn dan een watermolecuul zal blokkeren. Dit zijn: arseen, fluoride, zeswaardig chroom, nitraten en perchloraat. Helaas omvat het ook de verwijdering van mineralen uit het water zoals calcium, magnesium, enz.

Bronwater

Het bronwater is water wat direct uit de natuur komt. Deze vindt je vaak in heuvels, bergen, uitgravingen of valleien en vormen een stromend waterlichaam. Deze vorm van water is over het algemeen rijkelijk voorzien van mineralen wat tot een andere smaak leidt. Velen denken dat bronwater geen verontreinigingen bevat, wat veel mensen ertoe aanzet om flessenwater te kopen die zoals de fabrikant beweerd puur bronwater is. Check altijd de website en de onderzoeksresultaten van het desbetreffende water alvorens je dit gaat geloven. Daarnaast is plastic niet goed voor het milieu, stimuleert het de vorming van chemicaliën in het water en wordt de smaak erdoor beïnvloed. 

Gedistilleerd water

Een drinkwater soort die gemaakt wordt door stoom van kokend water af te koelen en op te vangen in vloeibare vorm. Hierdoor worden mineralen, microben en chemicaliën verwijderd die een hoger kookpunt hebben dan water. Veel mensen zweren erbij, maar besef dat dit water geen mineralen bevat. 

Gezuiverd water

Water wat nagenoeg vrij is van chemicaliën en microben is gezuiverd water. Men bereikt dit door meerdere filters methodieken te combineren zoals omgekeerde osmose en destillatie. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 mei, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Is gefilterd drinkwater een must?

Reageren is niet toegestaan.