Hoe is de mediaconsumptie -en belevenis de voorbije jaren veranderd in Nederland?


Van de ontwikkeling van uiterst nieuwe smartphones tot de opkomst van veelzijdige horloges en van grotere en compactere televisies tot supersnelle computers. Technologische veranderingen en moderniseringen zijn niet meer weg te denken. Ze hebben niet alleen een impact op ons werkleven (denk aan het stijgend aantal e-meetings), maar ook op ons persoonlijk leven en onze mediaconsumptie. Het is op dat laatste element dat we in dit artikel dieper ingaan. Het blijkt namelijk dat er op dit vlak grote veranderingen hebben voort gedaan op het gebied van mediaconsumptie -en belevenis. Deze zijn zeer de moeite waard om nader te onderzoeken.

De verwachte explosieve digitalisering

Uit een onderzoek van emerce.nl is gebleken dat personen jonger dan 35 jaar de grootste digitale switch teweeg gebracht hebben en dat ook de doelgroepen 35-49 en 50-64 voor de nodige digitale transformatie gezorgd hebben. Zo worden tegenwoordig nieuwsberichten en artikelen meer online gelezen dan op papier en ook op vlak van TV is er een soortgelijke trend te zien. De traditionele manier van televisiekijken wordt vervangen door een meer moderne manier. 

Personen jonger dan 35 jaar zorgen namelijk voor een daling in de televisiekijktijd vanmaar liefst 20 tot 45%. Ze consumeren met name films en series via video -en streamingdiensten zoals Netflix, YouTube en Amazon Prime. Dit duidt op het feit dat televisie (en de lineaire kijkbelevenis) vooral geconsumeerd wordt door de oudere generatie.

Tik Tok en Instagram domineren de sociale mediawereld

De tijd dat Facebook hetmeest populaire sociale media platform was, is volledig verleden tijd. Uit onderzoek van marketingfacts.nl blijkt dat Tik Tok, Instagram en Twitter tegenwoordig de sociale mediawereld domineren. TikTok is de grootste stijger want het afgelopen jaar groeide het in Nederland met maar liefst 75% (1,7 miljoen gebruikers naar 3 miljoen).

Instagram blijft het ook goed doen, want er werd dit jaar al een groei van 11% ten opzichte van vorig jaar vastgesteld. Ook Twitter wint tegenwoordig opvallend veel aan populariteit, want dit jaar is het Twittergebruik met maar liefst 22% gestegen tot 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers.

De grootste groei deed zich zoals verwacht voor in de groep 25-29-jarigen. Deze resultaten bevestigen het onderzoek van expressvpn.com waaruit blijkt dat jonge mensen meer tijd spenderen op TikTok en Instagram dan op bijvoorbeeld Facebook.

De consumenten zien door de bomen het bos niet meer

De digitale explosie zorgt er tegenwoordig ook voor dat de consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Elke maand worden nieuwe streamingdiensten gelanceerd (denk bijvoorbeeld aan Paramount+ en Disney+) waardoor we toegang hebben tot nog meer films en series, maar waardoor we ook bedolven raken onder het grote aanbod aan content.

Uit het onderzoek van ey.com is gebleken dat er tegenwoordig verwarring ontstaat door te veel keuze. Media- en technologie bedrijven moeten deze trend nauw in het oog houden en ervoor zorgen dat ze in de toekomst de kijkers en consumenten meer duidelijkheid geven omtrent de aangeboden content.

Nog meer verwachte veranderingen

De komende jaren zullen ongetwijfeld nog meer veranderingen optreden op het vlak van mediaconsumptie. Zo zal tegen 2025 5G volledig geoptimaliseerd zijn in het technologie landschap, zal er nog meer ingespeeld worden op de sociale media kanalen (zeker door adverteerders en content creators) en zullen de smart devices nog populairder worden.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 juni, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Hoe is de mediaconsumptie -en belevenis de voorbije jaren veranderd in Nederland?

Reageren is niet toegestaan.