Waar moet je op letten bij het aanschaffen van led TL verlichting

Led TL-verlichting is, in vergelijking met de oude TL verlichting, een stuk duurzamer. Ze gaan namelijk langer mee en zijn energiezuiniger. Ook is de led TL-buis veel minder breekbaar. Het is namelijk gemaakt van polycarbonaat. De ‘oude’ TL-verlichting is gemaakt van glas. De ouderwetse TL-lamp had nogal eens last van flikkeringen, maar bij de led TL-lamp is dat ook verleden tijd. Heb je besloten om led TL te kopen? In dit artikel lees je waar je dan op moet letten.

Fitting van de buizen

Led TL buizen moeten passen op de oude fittingen. Er zijn twee soorten TL buizen: de T5 en de T8. De diameter van de buis maakt het verschil. De T5 heeft een diameter van ongeveer 1,5 cm en de T8 een diameter van ongeveer 2,5 cm. T8 buizen komen doorgaans het meest voor. Wanneer je starters in de armatuur hebt, heb je altijd T8 buizen. T5 buizen hebben een G5 fitting. De T8 buizen hebben een G13 fitting.

Om er zeker van te zijn dat jouw nieuwe led TL buizen niet gaan flikkeren, is het handig om een nieuwe led TL-armatuur aan te schaffen. Een nieuwe armatuur zorgt er ook voor dat de besparing optimaal is, omdat de armatuur speciaal gemaakt is voor led TL. Daarnaast is dit een vele malen makkelijkere oplossing. Je hoeft de armatuur niet om te bouwen om hem zo geschikt te maken voor led TL. Vooral wanneer je minder technische kennis hebt op dit gebied, is het het gemakkelijkst om direct te gaan voor een led TL-armatuur.

Lengte van de buizen

Het is belangrijk om te letten op de lengte van de nieuwe buizen. Mocht je ze plaatsen in de oude armatuur, dan moet het natuurlijk wel dezelfde lengte hebben. Ook bij het aanschaffen van een nieuwe armatuur moet je nagaan of de lengte geschikt is. Is het lang genoeg om de ruimte te verlichten? Kun je de armatuur goed bevestigen? Is de armatuur niet te lang voor de ruimte waarin je hem op wilt hangen? Er zijn verschillende lengtes led TL buizen op de markt. De 60 cm, 90 cm, 120 cm en 150 cm zijn het meest gangbaar. Deze lengtes komen overeen met de oude TL-buis lengtes.

Lichtkleur van de buizen

De kans is groot dat je minimaal dezelfde lichtsterkte wilt blijven behouden. De warmte van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger dat getal is, hoe koeler het licht is. Had je voorheen 4500 Kelvin? Kies dan weer voor minimaal 4500 Kelvin of hoger. Wil je de kleurechtheid behouden, dan kun je ook kiezen voor een led TL-buis met daglicht. Dit is vooral belangrijk wanneer je visueel werk doet, zoals schilderen en illustreren. De hoeveelheid Kelvin is trouwens af te lezen in de kleurcode. Heb je kleurcode 827? Dan heb je 2700 Kelvin. Dit is zeer warm licht. Kleurcode 865 heeft 6500 Kelvin: dit is gelijk aan daglicht. Hoe lager de kleurcode, hoe warmer het licht.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 juli, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Waar moet je op letten bij het aanschaffen van led TL verlichting

Reageren is niet toegestaan.