Hoe kun je een kelder isoleren? 

Of je je kelder nu voornamelijk gebruikt voor opslag of als recreatieruimte, het isoleren van dit gedeelte van je huis kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren. Volgens experts kan het isoleren van je keldermuren in sommige regio’s tot 350 euro per jaar besparen. Dit geldt met name in woningen met een sterke afdichting rond ramen en deuren op de bovenverdieping, waar een groot deel van het warmteverlies afkomstig is van een ongeïsoleerde kelder. Om dit probleem op te lossen, kan steenwol kopen in combinatie met het stappenplan in dit artikel een aanrader zijn. 

Voorbereiding

De belangrijkste zorg die je moet aanpakken voordat je je kelder isoleert, is vocht. Om er zeker van te zijn dat er geen vocht door de muren sijpelt, voer je een eenvoudige test uit met plastic zeilen en ducttape. Plak een klein stukje plastic folie op een kale betonnen muur met een ondoordringbare ducttape-rand en wacht 48 uur. Nadat er voldoende tijd is verstreken, controleer je de binnen- en buitenkant van de plastic plaat op condensatie – dit zal bepalen of er water doorheen sijpelt.

Zorg er bovendien voor dat de trekstangen die in het beton zijn ingebed (eenmaal gebruikt om de vorm van de fundering van het huis vast te houden tijdens het storten) voldoende zijn afgedicht. Gebruik hiervoor een metselhamer en centerpons om de trekstangen onder het oppervlak van de funderingsmuur te tikken. Meng vervolgens een partij hydraulisch cement om de gaten in de trekstang te vullen. 

Stappenplan

Nadat het cement is uitgehard, breng je een schuimplaatlijm aan op de achterkant van een polystyreen isolatiepaneel en druk je het paneel vervolgens tegen de muur. Zorg ervoor dat je lijm vrij is van oplosmiddelen, die de schuimisolatie kunnen aantasten. De overige panelen plakken en aanbrengen moet je vervolgens doen, mogelijk is een kantplank installeren ook nodig. 

Vervolgens maak je een houten rooster dat de gipsplaat vasthoudt. Begin met het meten van drie centimeter vanaf de boven- en onderkant van de vloer en het plafond van de kamer. Markeer deze metingen en klik vervolgens vijf op gelijke afstand gelegen horizontale krijtlijnen over de polystyreenpanelen. Dit biedt een handleiding voor het maken van het raster. Neem vervolgens een 1×3 sparrenhouten bord en houd het op de krijtlijnen die je hebt gemaakt. 

Gebruik een hamerboor en een metselbit om gaten van 12 centimeter door de 1×3 en in de betonnen muur te boren. Je maakt de 1x3s vast met 10 centimeter lange veerpennen, die eruitzien als spijkers zonder punt en een knik naar de punt toe. Dit werkt als een veer die de neiging heeft om recht te trekken en de spijker in de betonnen muur te verankeren.

Nadat de horizontale planken zijn bevestigd, schroef je verticale 1x3s op de horizontale 1x3s met gipsplaatschroeven. Dit creëert een verticale en horizontale opening voor eventuele toekomstige elektrische bedrading die moet worden geïnstalleerd. Plaats de horizontale 1x3s 40 centimeter in het midden en voltooi het installeren van de verticale planken.

Zodra je rooster op zijn plaats is, kun je je gipsplaat installeren. Voor kelders is vochtbestendig greenboard het beste. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 augustus, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Hoe kun je een kelder isoleren? 

Reageren is niet toegestaan.