Wordt een co2 meter aangeraden in de winter? 

Als er een te hoge concentratie aan co2 in de lucht zit, kan dit zorgen voor verschillende gezondheidsklachten. Zo kun je je ineens moe voelen of krijg je hoofdpijn. Als je even naar buiten gaat is dit vaak alweer verholpen. Vaak hebben we het dus niet door dat er in de ruimte een te hoog co2 gehalte is. Is het daarom slim op een co2 meter te installeren?

Luchtkwaliteit meten

Voor een goede luchtkwaliteit is het belangrijk om het co2 gehalte te meten in een ruimte. Dit doe je met een co2 meter. Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Je kunt dan last krijgen van vermoeidheid, een verhoogd stressniveau, verminderde concentratie en hoofdpijn.

Ook de luchtvochtigheid binnen kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Als de luchtvochtigheid lager is dan 40% is kan het zorgen voor droge ogen en een kriebelhoest. Als deze hoger dan 60% is het ook niet goed voor je. Dit is slecht voor je longen en kan schimmel veroorzaken in de ruimte. De perfecte luchtvochtigheid ligt dus tussen de 40% en 60%.

Hoe werkt een co2 meter?

Een co2 meter meet de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht. Dit wordt uitgedrukt in part per million (ppm). Onder de 800 ppm wordt gezien als goed, er zal dan een groen lichtje branden op de co2 meter. Als deze ppm stijgt zal er eerst een oranje lampje gaan branden en stijgt hij nog verder, dan zie je een rode branden. Het is dan belangrijk dat je het co2 gehalte in de ruimte naar beneden krijgt. Lukt dit niet? Dan moet de ruimte verlaten worden.

Een te hoge waarde oplossen

De co2 meter zal zelf aangeven wanneer het co2 gehalte te hoog is in de ruimte. Zodra deze oranje zal gaan branden is het belangrijk dat er geventileerd wordt om het gehalte weer naar beneden te brengen. Brand de co2 meter rood, dan moeten meteen ramen en deuren opengezet worden om te ventileren.

Als je geen co2 meter hebt zal je dit aan jezelf merken. Je zult je vermoeider voelen en hoofdpijn kunnen krijgen. Vaak als je dan even naar buiten stapt, voel je je meteen beter en weer fris en fruitig. Dit komt ook door het co2 gehalte. In dat geval is het zeker slim om er een te installeren in je woning of op kantoor.

Is een co2 meter slim in de winter?

Het is zeker een slimme zet op een co2 meter te plaatsen voor de winter. In de winter wordt er minder vaak en korter geventileerd omdat het buiten kouder is. Je wilt niet de warmte van binnen verspillen door ramen en deuren open te zetten. Toch is het belangrijk om dit ook in de winter te blijven doen. Door ramen en deuren open te zetten en goed te ventileren zal de luchtkwaliteit in huis goed blijven.

Dit is zeker ook belangrijk als je graag kaarsen brand. Het branden van kaarsen in huis verlaagd de luchtkwaliteit in huis en verhoogt het co2 gehalte. Ook dan is het belangrijk om niet te vergeten om te ventileren.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 oktober, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wordt een co2 meter aangeraden in de winter? 

Reageren is niet toegestaan.