Deze feitjes over Beethoven weet je waarschijnlijk niet! 

Laten we direct maar met een leuk feitje over Ludwig van Beethoven beginnen: zijn vader had dezelfde naam als die andere bekende componist Johann Sebastian Bach. Leuk was Johann van Beethoven echter niet voor zijn zoon. De vader van Beethoven was juist erg streng en dwong hem om te oefenen. Ook zei zijn vader dat Ludwig twee jaar jonger was dan hij daadwerkelijk was, wat ervoor zorgt dat eigenlijk niemand precies weet wanneer de Duitse componist geboren is. Wil je meer weten over Ludwig van Beethoven? Lees snel door!

Niemand weet waarom Beethoven doof werd

Wat we wel weten is dat hij zijn gehoor begon te verliezen toen hij nog maar 26 jaar oud was en op het hoogtepunt van zijn carrière, en volledig doof was op het moment van zijn dood. Niemand weet echter precies waarom hij het begon te verliezen, maar hij leed aan een ernstige vorm van tinnitus – wat betekende dat hij een ernstige “piep” in zijn oren hoorde. Een autopsie na zijn dood in 1827 meldde dat hij een “opgezwollen binnenoor” had gehad die in de loop van de tijd laesies had ontwikkeld.

Pech in de liefde

Beethoven werd twee keer smoorverliefd, maar twee keer was zijn liefde onbeantwoord. Zijn liefdesleven werd bemoeilijkt door het klassensysteem van Wenen in het begin van de 19e eeuw. Hij werd voor het eerst verliefd op een jonge gravin genaamd Julie in 1801, maar kon niet met haar trouwen omdat hij een gewone burger was. Een paar jaar later ontmoette hij en werd verliefd op Josephine Brunswick nadat hij in 1799 haar pianolessen begon te geven. Ze trouwde later met een graaf die in 1804 stierf en ze kon niet trouwen met Beethoven uit angst de voogdij over haar aristocratische kinderen te verliezen.

Opvliegende karakter

Van Beethoven is bekend dat hij een kort humeur had dat bij zijn kleine gestalte paste. Beethoven bewonderde de idealen van de Franse Revolutie, dus droeg hij zijn derde symfonie op aan Napoleon Bonaparte… totdat Napoleon zichzelf tot keizer uitriep. Beethoven werd toen woedend, scheurde de voorpagina van zijn manuscript en schrobde de naam van Napoleon. Sommige moderne reproducties van de originele titelpagina hebben de naam van Napoleon weggevaagd om een ​​gat te creëren omwille van de authenticiteit! Ga je een keer deze klassieke muziek luisteren doen? Denk dus dan maar aan dit weetje!

Ritmes mogelijk gevolg van hartaandoening

Bevindingen van onderzoekers van de Universiteit van Michigan en de Universiteit van Washington suggereren dat de ongebruikelijke ritmes die geassocieerd worden met enkele van Beethovens iconische werken het gevolg kunnen zijn van hartritmestoornissen. De onderzoekers onderzochten de ritmische patronen van een aantal composities van Beethoven op aanwijzingen voor deze aandoening, en ontdekten inderdaad dat de ritmes van bepaalde delen van zijn beroemde werken de onregelmatige ritmes van hartritmestoornissen weerspiegelen. Als je hart onregelmatig klopt door een hartaandoening, doet het dat namelijk in een aantal voorspelbare patronen. De onderzoekers denken dan ook dat ze enkele van die patronen in zijn muziekstukken horen.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 oktober, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Deze feitjes over Beethoven weet je waarschijnlijk niet! 

Reageren is niet toegestaan.