De beste tips voor het voorkomen van letsel tijdens het tuinieren

Het tuinseizoen kan zwaar zijn voor handen, polsen en ellebogen. Het is daarom gemakkelijk om de basis te vergeten. Zowel beginnende als ervaren tuiniers lopen hierdoor elk jaar het risico op verwondingen en pijn. Regelmatig lees je op 112 Lelystad dan ook over tuinongelukken. Plotseling merken de ervaren rotten dat activiteiten waar ze nooit last van hadden, nu pijn en ongemak veroorzaken. Nieuwe tuiniers zijn juist vaak verbaasd over hoeveel pijn ze hebben na een paar uur hard werken in hun tuin. Wil je verwondingen voorkomen terwijl je in je tuin werkt? Gebruik deze tips zodat je 112 Flevoland niet hoeft te bellen!

Rek je uit voordat je start

Tuinieren omvat herhaaldelijk grijpen, grijpen, draaien en tillen; dezelfde spanningen en spanningen die bijdragen aan chronisch letsel op de werkplek. Het voelt misschien niet als een sport, maar je moet het benaderen als een atleet die zich voorbereidt op een wedstrijd of training. Langzaam, zacht en progressief strekken van je vingers, polsen en onderarmen zal je spieren en pezen losmaken en opwarmen voordat je begint. Deze warming-up moet je altijd doen voordat je in je tuin gaat werken! Zo ben je namelijk klaar voor de zware klussen.

Werk niet met één hand

De meeste tendinitis ontwikkelt zich wanneer één hand het meeste zware werk alleen doet. Gebruik je andere hand om een ​​lange harksteel vast te pakken of help de eerste hand om te draaien en te graven. Dit verdeelt gewicht en kracht over meer spiergroepen, waardoor overbelasting van één deel van de arm wordt voorkomen. Een andere tip is om te voorkomen dat je lange handvatten vastpakt met slechts één hand helemaal bovenaan het handvat. Plaats één hand dicht bij het werkuiteinde en één hoger, waarbij je je rug zo recht mogelijk houdt.

Gebruik de juiste lichaamshouding

Een klassieke preventietip voor rugpijn in fabrieken en industriële installaties is om zo dicht mogelijk bij een zwaar voorwerp te staan ​​wanneer je het begint op te tillen. In de tuin gelden dezelfde regels: als je bijvoorbeeld de grond in een bloembed bewerkt, moet je zo dicht mogelijk bij “boven” de grond zijn. Reik niet meer dan 60 cm voor je uit om je werk te doen. Dit zorgt voor maximale belasting van je ellebogen, rotatormanchet en onderrug, wat je juist wilt voorkomen.

Draag handschoenen

Een klein sneetje of prikwond dat je hebt opgelopen tijdens het tuinieren kan voor veel problemen zorgen. Het valt misschien amper te zien, maar het kan desondanks wel resulteren in een infectie met alle gevolgen van dien. Met zo’n vinger- of handinfectie wil je zeker liever niet oplopen. Deze infecties kunnen namelijk lang en moeilijk te behandelen zijn en vereisen soms meerdere dure operaties. Een goed paar kwalitatieve tuinhandschoenen is daardoor zeker de investering waard. Gebruik ze wanneer je graaft, struikgewas of takken verplaatst of met gereedschap werkt. Wees in dit laatste geval altijd voorzichtig, op P2000 Amersfoort worden namelijk regelmatig ongelukken genoemd die gebeuren doordat iemand met tuingereedschap aan de slag was.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 oktober, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor De beste tips voor het voorkomen van letsel tijdens het tuinieren

Reageren is niet toegestaan.