Dit wil je misschien weten over Groesbeek!

Groesbeek is een stad en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De voormalige gemeente is in januari 2015 gefuseerd met Millingen aan de Rijn en Ubbergen. Voor januari 2016 heette het gebied Groesbeek, wat later werd veranderd in Berg en Dal. Door de omliggende heuvels en bossen was Groesbeek vroeger een afgelegen dorp met een kleine gemeenschap en een uitgesproken dialect. Tegenwoordig is het een moderne plek. Je kunt gemakkelijk een container huren Lelystad.

De locatie van Groesbeek

De Groesbeek Vallei, de zuidelijkste uitbreiding van de ijstijd gletsjers in Nederland, is tijdens de Saale ijstijd door gletsjers uitgehouwen. Technisch gezien zijn de heuvels rond de vallei waar Groesbeek ligt de eindmorenen van die gletsjers, maar in tegenstelling tot de heuvels in Midden- en Oost-Nederland stijgen deze heuvels als gevolg van tektonische opheffing met een snelheid van 0,5-0,8 mm per jaar. Hierdoor is het terrein veel variabeler dan op andere hoger gelegen gebieden in Nederland met vergelijkbare herkomst. Ten slotte werd de vallei tijdens het Jonge Dryas stadion extreem vruchtbaar vanwege de grote hoeveelheden löss die daar werden afgezet, maar de heuvels eromheen bestaan ​​nog steeds uit zandleem dat ongeschikt is voor intensieve landbouw, dus de regio is sindsdien bedekt gebleven met dichte bossen. Dit verhoogde het isolement van het gebied, vooral omdat de omvang van de bossen toen veel groter was dan nu. Alleen de komst van de spoorlijn in 1865 verminderde het isolement van de vallei aanzienlijk, dat uiteindelijk tijdens het interbellum werd opgeheven door de aanleg van een verharde weg met hoge capaciteit naar de aangrenzende stad Nijmegen.

Groesbeek tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

Tijdens Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog maakte de 82nd Airborne Division een landing in de buurt van Groesbeek. Na de oorlog werden de bewoners geëvacueerd omdat de stad bijna volledig was verwoest. Op een van de landingsplaatsen van operatie Market Garden, in Groesbeek, is het Nationaal Bevrijdingsmuseum gevestigd. Daar bevindt zich ook de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek. Na de Tweede Wereldoorlog had Groesbeek aanzienlijke infrastructuurverbeteringen en een algemene toename van de mobiliteit onder de Nederlanders. Nu is het een grote forensenstad voor het aangrenzende Nijmegen in plaats van een klein dorp dat afhankelijk is van bosbouw en landbouw. Het is tegenwoordig makkelijker om veel dingen te doen zoals een ​​afvalcontainer huren Emmeloord.

Willekeurige weetjes over Groesbeek

Dankzij de uitzonderlijk vruchtbare lössgrond, de doorgaans warmere zomers en de nieuwe druivenrassen die gedijen in het vochtige klimaat, is Groesbeek het meest noordelijke wijnbouwcentrum van Europa geworden. Het is ook de enige plek in Nederland in de afgelopen tien jaar. Ondanks dat het minder dan 20.000 inwoners telt, heeft Groesbeek één voetbalteam, De Treffers. Het team komt uit in de Tweede Divisie, een van de hoogste amateurdivisies van het land. In 2013 aanvaardde Achilles ’29, een andere club, promotie naar de nationale eerste divisie (de eerste club die promotie aanvaardde in vele jaren). Germania, D.V.S.G., Groesbeekse Boys en Rood-Wit zijn de andere vier voetbalteams. De derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt gehouden in de stad, en wandelaars die deelnemen aan dit internationale evenement moeten wandelen door de stad en de heuvels eromheen.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 november, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Dit wil je misschien weten over Groesbeek!

Reageren is niet toegestaan.