Ga je op vakantie met de auto naar Italië? Doe dan de vakantiecheck!


Wanneer je met de auto op vakantie gaat, dan is het belangrijk om je auto vooraf goed te laten nakijken. Helemaal op het moment dat je de nodige kilometers moet rijden. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je na een kilometer of 300, met pech langs de weg komt te staan. Een check voor vertrek is daarom dus ook goed. Hoe dit werkt en waar je allemaal op moet letten, vertellen we je in dit artikel. Zo weet je zeker dat je je rit naar Bari Italy goed weet te trotseren.

Zorg voor de juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning voor een voertuig is meestal te vinden in de gebruikershandleiding of op een sticker op de deuropening aan de bestuurderszijde of aan de binnenkant van de tankklep. Het is belangrijk om de bandenspanning te controleren als de banden koud zijn, want door het rijden kan de spanning toenemen.

Het is ook aanbevolen om de bandenspanning minstens één keer per maand te controleren en voor een lange reis. Het is belangrijk om de juiste bandenspanning te hanteren, omdat deze van grote invloed kan zijn op het rijgedrag van de auto, de brandstofefficiëntie en de levensduur van de banden. Een te lage bandenspanning kan leiden tot slecht functioneren en verhoogde slijtage van de banden, terwijl een te hoge bandenspanning kan leiden tot een ruwe rit en verminderde tractie.

Check je oliepeil

Het juiste oliepeil voor een voertuig is meestal te vinden in de gebruikershandleiding of op de peilstok. De peilstok bevindt zich meestal aan de voorkant van de motor, vaak in de buurt van het oliefilter. Om je oliepeil te kunnen checken, kun je het volgende doen:

  • Zorg dat de motor uit staat en de kans heeft gehad om af te koelen.
  • Zoek de peilstok, trek hem eruit en veeg hem schoon met een doek.
  • Steek de peilstok er weer helemaal in en trek hem er weer uit om het oliepeil te controleren.
  • Het oliepeil moet zich tussen de twee merktekens op de peilstok bevinden, meestal met het opschrift “Min” en “Max”.

Het is belangrijk om het oliepeil ten minste eenmaal per maand en vóór een lange reis te controleren, en ook tussen de reguliere olieverversingen door. Een laag oliepeil kan schade aan de motor veroorzaken, terwijl een te hoog oliepeil schuimvorming kan veroorzaken en de effectiviteit van de motorolie kan verminderen. Het is ook belangrijk om de juiste oliesoort en viscositeit voor uw voertuig te gebruiken, zoals aangegeven in het instructieboekje of door de autofabrikant. Omdat het weer Bari vooral in de zomer warm is, is het belangrijk ook voor de terugweg je oliepeil niet te checken wanneer je auto een dag in de brandende zon heeft gestaan.

Tot slot

Uiteraard kun je deze checks zelf uitvoeren, maar naast je oliepeil en ook de bandenspanning, zijn er nog een aantal andere zaken om goed naar te kijken. Je doet er daarom dan dus ook verstandig aan om je auto langs een garage te brengen en deze daar te laten checken. Dit kan vaak voor een gereduceerd bedrag en weet je zeker dat je auto klaar is om te vertrekken. Dus breng je auto vandaag nog weg, haal je pinpas uit je pasjeshouder en reken eenvoudig en snel af en ga veilig op reis.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 januari, 2023 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Ga je op vakantie met de auto naar Italië? Doe dan de vakantiecheck!

Reageren is niet toegestaan.