Met hetzelfde gemak ook etensresten in de groene bak!

REGIO – De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen, Wijchen, ARN en Dar bedanken ook dit jaar inwoners voor het goed scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) met compost. Inwoners in de regio scheiden hun gft-afval goed, maar er valt vooral bij keukenafval nog veel winst te behalen. Etensresten belanden nog vaak bij het restafval en dat is zonde.

Kijk! Afval=grondstof, ook etensresten

 

Kijk! Afval=grondstof. Dat geldt ook voor keukenafval zoals etensresten, theezakjes, koffiefilters, eierschalen etc. Op dit moment bieden inwoners van de regio Nijmegen gezamenlijk al ruim 38.500.000 kilogram gft-afval per jaar aan. Dit is al erg goed, maar het kan nog veel beter. Een groot gedeelte van

gft-afval bijna 10 miljoen kilo en dan vooral keukenafval zoals etensresten belandt nog vaak in het restafval. Dat is zonde, want oók keukenafval zoals etensresten en theezakjes horen bij het gft-afval.

Van gft-afval tot compost en groengas

Vooral etensresten zijn een belangrijke bron voor de productie van compost en groengas. Compost wordt gebruikt in de tuin of in de landbouw om de grond te verbeteren en CO2 dat vrijkomt bij vergisting, wordt gebruikt als meststof in de glastuinbouw. Groengas wordt als brandstof gebruikt voor het streekvervoer.

Dit betekent dat inwoners op hun eigen gft-afval rijden als zij in de regio de bus pakken. Een unieke situatie, die ervoor pleit om het gft-afval zo gescheiden mogelijk aan te bieden.

Losse compost bij ARN en milieustraten in Berg en Dal op zaterdag 30 maart

Op zaterdag 30 maart stelt ARN in Weurt van 09.00 tot 13.00 uur haar poorten open voor iedereen die losse compost wil afhalen (geen compostzakken). Inwoners kunnen met een aanhangwagen terecht. Inwoners uit de gemeente Berg en Dal en Heumen kunnen op 30 maart ook gratis losse compost afhalen op de Dar-milieustraten in Berg en Dal: milieustraat Millingen aan de Rijn (Rowill) en milieustraat Groesbeek (Van Kesteren). De losse compost is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt, op = op.

Compostzakken vanaf maandag 1 april op milieustraten

Vanaf maandag 1 april kunnen inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen ook gratis compostzakken krijgen bij de Dar-milieustraten in de regio als zij hier afval brengen.  Op de milieustraat Druten kan dit vanaf zaterdag 6 april en op de milieustraat Malden vanaf zaterdag 13 april. De compost is een bedankje voor het scheiden van gft-afval, daarom krijgen inwoners als zij afval wegbrengen naar de milieustraat maximaal 2 compostzakken per voertuig en geldt op = op.

Meer informatie over milieustraten en compost  

Kijk op www.dar.nl/compost voor adressen en openingstijden van de milieustraten en meer informatie over compost en gft-afval. Let op: het is per gemeente verschillend op welke milieustraat inwoners afval kunnen brengen. In de gemeente Beuningen kunnen alleen inwoners van deze gemeente op de gemeentewerf terecht.

Vragen?

Voor vragen nemen inwoners contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of info@dar.nl.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 maart, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Met hetzelfde gemak ook etensresten in de groene bak!

Reageren is niet toegestaan.