Oude en nieuwe muziek in Achterhoeks concert van Schola Cantorum Bristol

WINTERSWIJK – Schola Cantorum Bristol uit Groot-Brittannië komt naar Winterswijk. De schola, die bekend staat om de hoge kwaliteit van haar concerten, verzorgt in het weekend van 14 en 15 maart twee concerten onder de titel ‘an Immersion in Medieval Chant’; een in Rotterdam en een in Winterswijk.

Oude en nieuwe muziek komen hierin samen. De studentes van de muziekfaculteit van de universiteit van Bristol brengen niet alleen gregoriaanse zang, maar ook nieuwe composities ten gehore.

Gregoriaanse muziek heeft kenmerken uit de oude joodse, Griekse en Syrische muziek en is daarmee een rijke smeltkroes van muziekculturen. Deze muziek, die de basis vormt van alle hedendaagse westerse muziek, staat tegenwoordig weer volop in de belangstelling. Op meerdere plaatsen in Europa wordt er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en Herman Finkers trekt volle kerken met de gregoriaanse missen die hij componeerde.

De luisteraars van het concert van Schola Cantorum Bristol worden ondergedompeld in een matins nocturn ter ere van St. Brigit. Daarnaast worden moderne composities van Sara Garrard en Alison Willis ten gehore gebracht. Hun muziek is geïnspireerd door zang van het Iberische Schiereiland uit de tiende eeuw. Oude muziek in een nieuw jasje, waarbij de oorspronkelijk vorm en esthetische eigenschappen van de Spaanse middeleeuwse zang bewaard zijn gebleven.

Met dit aansprekende programma komt Schola Cantorum Bristol zondag 15 maart naar de Jacobskerk in Winterswijk. Het concert begint om 15.00 u. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij theater De Storm en aan de deur. Voor CJP-houders geldt een gereduceerd tarief. Op zaterdag 14 maart is het concert in Rotterdam te beluisteren.

Voorafgaand aan het concert wordt zondag een korte workshop zang aangeboden, begeleid door de zangeressen van Schola Cantorum Bristol. De workshop is toegankelijk voor iedereen die van zingen houdt. Deelnemers hoeven geen noten te kunnen lezen of thuis iets voor te bereiden. Alle stemsoorten (SATB) zijn welkom.

Voor meer informatie of aanmelding kan men een mail sturen naar oost@voxinterna.org.

Fotograaf: PR University Bristol Schola Cantorum

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 februari, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Oude en nieuwe muziek in Achterhoeks concert van Schola Cantorum Bristol

Reageren is niet toegestaan.