Berg en Dal: De muzikaalste gemeente van Nederland

Ingezonden door: Eugène Ceulemans

GROESBEEK – Waarom zingen mensen en maken ze muziek? In Groesbeek zijn er tientallen koren en veel muziekgezelschappen. Als je aan de leden van deze verenigingen zou vragen, waarom zij muziek maken, zou je veel verschillende antwoorden krijgen. Bij de meesten zit muziek in de genen en is het een must om regelmatig muziek te maken.

Voor sommigen is het vooral een sociaal gebeuren: gewoon even lekker een avondje zingen, weg van de dagelijkse beslommeringen en een keer een avondje níet voor de buis. Voor anderen is het een uitstekend middel tegen de eenzaamheid. Anderen kunnen wel een instrument bespelen, maar om dat nou alleen maar altijd in je eentje te doen…….

Dat geldt ook voor zingen. Samen musiceren blijkt een geweldige kick te geven, en na een avondje muziek maken, gaat iedereen fluitend of zingend, als herboren weer naar huis. Bovendien is het in deze (na-)coronatijd ook erg goed voor de gezondheid, longen, ademhaling en lichaamshouding.

Het zit ‘m ook in de kracht van de muziek zelf: wanneer je muziek maakt, druk je je ziel uit in de muziek. Muziek gaat diep en raakt de mensen in hun hart.

Mensen, die samen muziek maken, geven hart en ziel om tot een perfecte harmonie te komen. En dit zou symbolisch kunnen zijn voor, waaraan de wereld dringend behoefte heeft.

Een stad, een dorp, een kerk of een school zonder koor is als een lichaam zonder ziel. Iedereen die muziek maakt, voelt zich daardoor beter. Voor een moment verdwijnen alle dagelijkse zorgen en ben je onbekommerd aan het muziek maken.

In Berg en Dal heb je gelukkig veel keuze: er zijn maar liefst 3 fanfares, dweilorkesten, popbands en er zijn veel lesmogelijkheden. Op het gebied van koren kun je ook alle kanten uit: kerkkoren en niet-kerkelijke koren, smartlappenkoor, kinderkoren, middenkoren, ouderenkoren; kortom: voor elk wat wils.

Wat zou het heerlijk zijn, wanneer iedereen in Groesbeek minstens één keer per week op welke manier dan ook heerlijk muziek zou maken. In plaats van wéér een avondje naar een scherm turen…

Als dirigent van verschillende koren in Groesbeek zou ik dus reclame willen maken voor álle muziekverenigingen in Groesbeek. Zoek eens een vereniging uit van je eigen gading en smaak, ga eens een keer naar een repetitie en doe lekker mee.

Wat betreft mijn eigen koren:

Kerkkoor Sint Caecilia is erg gezellig en repeteert iedere donderdag van 19.30u-21.00u in de kapel van de Kloostertuin (Mariëndaal).

Jeugkoor Mikado is voor kinderen van 7 tot 15 en repeteert iedere vrijdag van 16.00u-17.00u in de kantine van het DAC aan de Zevenheuvelenweg 16 in Groesbeek.

De Wielewaal is het bewonerskoor van de Groesbeekse tehuizen en repeteert ’s maandags van 18.00u-19.00u in de kantine van het DAC aan de Zevenheuvelenweg 16.

Regiokoor Tamtam is een nog jong koor, dat voor 90% bestaat uit twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zestigers. De repetities zijn op de maandagavond van 19.30u-21.00u in Basisschool Adelbrecht-Windekind aan de Cranenburgsestraat 112c in Groesbeek.

De Schola Cantorum zingt mooie gregoriaanse gezangen en luistert ongeveer 8 keer per jaar de viering in de Cosmas op en repeteert op de donderdag avond ervóór in de kapel van de Kloostertuin. Van harte welkom!

Eugène Ceulemans (eugeneceulemans@xs4all.nl)


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 april, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Berg en Dal: De muzikaalste gemeente van Nederland

Reageren is niet toegestaan.