Expositie ‘Metamorfosen’ in Kapel onder de Bogen

GROESBEEK – Er is weer mooie kunst te zien in Kapel onder de Bogen op Dekkerswald in Groesbeek. Van 14 mei tot en met 5 juni 2022 gaan de deuren van het prachtige gebouw open en kan iedereen de expositie bezoeken die onder de titel ‘Metamorfosen’ schilderijen, beelden en glasobjecten bijeenbrengt van tien bekende kunstenaars uit het hele land.

Er zijn werken te zien van Ingrid Beemsterboer, Bikkel, Frank Biemans, Jeroen van de Brug, Marie-Louise Fransen, Ria Lap, Marjan Leusink, Lydia Schröder, en Tirza Verrips. Enkele van de meest treffende beelden zijn van de hand van Pieter van Eck (1959-2021), die ook tijdens de opening van Kapel onder de Bogen in 2012 zijn indrukwekkende sculpturen tentoonstelde. Daarmee is deze reprise mede een eerbetoon aan deze onlangs overleden unieke Groesbeekse kunstenaar.

Tijdens de Coronapandemie was het voor kunstenaars moeilijk hun werk onder de aandacht van het publiek te brengen. Dat is nu nog niet veel verbeterd, mede ook omdat diverse tentoonstellingsruimten werden gesloten. De bovenstaande (glas-)kunstenaars vonden elkaar in een initiatief om samen aan de weg te timmeren. De expositie op Dekkerswald is de eerste vrucht van dit project.

De titel Metamorfosen verwijst zowel naar de diversiteit van de geëxposeerde disciplines en kunstwerken als naar de plaats en aanleiding van deze expositie. Voor alle scheppende kunst geldt immers dat zij ontstaat uit verandering: van doek en papier tot schilderij, van steen, metaal en hout tot beeld, van zand met soda tot glas.

De meer dan honderd jaar oude Kapel onder de Bogen van de voormalige TBC-kliniek Dekkerswald in Groesbeek stond tien jaar geleden symbool voor de transformatie van het oude instellingsterrein.

De kapel onderging een grondige restauratie en werd voorzien van een theehuis; gebouwen elders op Dekkerswald werden gesloopt; er kwamen nieuwe appartementen voor wonen en zorg, en het terrein kreeg een groene makeover tot landschapspark. Het monumentale hoofdgebouw, in 1913 ontworpen door de Amsterdamse School architect Eduard Cuypers (behalve architect ook interieurontwerper en decoratief kunstenaar), diende vele jaren als longkliniek en centrum voor hartrevalidatie van het Radboudumc. Maar ook hier geldt: Panta rhei, alles stroomt, niets is blijvend. Deze zomer verhuist dit medisch centrum voorgoed naar de campus van de universiteit en zal het oude sanatorium een woonbestemming krijgen. De expositie ‘Metamorfosen’ beoogt mede deze transformatie luister bij te zetten.

Metamorfosen, een tentoonstelling van schilderijen, beelden en glasobjecten in Kapel onder de Bogen, Dekkerswald, Parklaan 273, Groesbeek. Van 14 mei t/m 5 juni, telkens op zaterdag en zondag, van 12.00 u tot 17.00 u. Toegang vrij, parkeren gratis bij de kapel.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 mei, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Expositie ‘Metamorfosen’ in Kapel onder de Bogen

Reageren is niet toegestaan.