Voormalig gynaecoloog Radboud exposeert in Kerkje van Persingen

PERSINGEN – ‘Ik verheug me op het weerzien met Nijmegen,’ zegt Peter Hein, voormalig gynaecoloog in het Radboudumc, die op 2 en 3 juli in ‘Het Kerkje van Persingen’ beelden exposeert (van 11-17 u.) samen met zijn Amsterdamse collega, de fijnschilder Kees Boer, die als gynaecoloog in het Amsterdamse AMC dezelfde functie had als Hein in het Radboud.

Hein die meer dan 25 jaar in Nijmegen gewerkt heeft, gooide na zijn pensionering het roer radicaal om. Hij verhuisde naar Friesland, en wat altijd al een hobby was, werd nu een tweede carrière als professioneel beeldhouwer en schrijver.

In zijn atelier midden in de Friese weiden maakt Hein bronzen beelden, gekenmerkt door ijle, luchtige vormen. Het zijn als het ware ‘bronzen  tekeningen in de ruimte’.

In het figuratieve werk gaat het veelal om de interactie tussen mensen: strijd afhankelijkheid, angst en wanhoop. Maar ook : aandacht en vertrouwen. Lange vormen accentueren de bedoelde emotie.

De non-figuratieve beelden in brons zijn eveneens te zien als ‘lijnen ín drie dimensies’. Niet altijd gemaakt op basis van was, maar ook op basis van natuurlijke groeivormen, zoals stengels van bereklauw en andere natuurlijke materialen.  Daarnaast verwerkt Peter Hein roestig ijzer tot non-figuratieve objecten.

Hein is auteur bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij. In Persingen zullen drie boeken van zijn hand te koop zijn en zal hij indien gewenst signeren.

Kees Boer en Peter Hein leerden elkaar kennen in de periode dat Kees als jonge arts nog werkzaam was als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. In die periode was hij af en toe ook actief als illustrator van wetenschappelijke boeken en proefschriften. Tijdens zijn opleiding daarna tot gynaecoloog is hij wel al wat gaan schilderen en zelfs etsen, maar als gynaecoloog had hij daar geen tijd meer voor.

Een paar jaar voor zijn pensioen heeft hij het schilderen echter weer opgepakt en heeft  van de klassieke schilder Ellis Tertoolen de zgn Oude Meesters Technieken geleerd.

Eerst schilderde hij vooral portretten in opdracht of vrij, geïnspireerd door bestaande schilderijen uit de zeventiende eeuw. Tegenwoordig schildert Kees fijn realistisch of symbolisch op paneel met een veel hars bevattende olieverf (alkyd). Van een andere hobby, de fotografie, heeft hij de laatste jaren ook veel plezier gehad. Deurkloppers, verzameld over heel Europa, heeft hij gebruikt in zijn schilderijen om een doorkijkje te hebben in een andere wereld, of om de natuur in zijn omgeving te versieren. Daarbij lardeert hij de taferelen met vogels en andere dieren.

Recent heeft hij twee zeegezichten geschilderd en componeert hij natuurlijke taferelen zonder deurklopper, grotendeels op basis van eigen fotomateriaal. Geheel nieuw zijn zijn vierkante doosjes van 21×21 cm waarin via een opengewerkte deksel een schildering op de achterwand te zien is.

Beide kunstenaars exposeren enkele malen per jaar in bekende galeries in Nederland en ook internationaal wordt hun werk verkocht.

‘Ik denk dat we samen een mooie en gezellige expositie gaan maken,’ zegt Hein, ‘en ik hoop dat we met dit krantenbericht veel mensen enthousiast maken en vooral ook dat ik hiermee oud-patiënten bereik die het leuk zouden vinden elkaar in het prachtige kerkje van Persingen weer te zien en herinneringen op te halen.’


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 juni, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Voormalig gynaecoloog Radboud exposeert in Kerkje van Persingen

Reageren is niet toegestaan.