Route oude nieuwjaarskaarten in etalages binnenstad Nijmegen

NIJMEGEN – Vanaf donderdag 15 december tot en met 6 januari 2023 hangen er op 16 locaties in de binnenstad van Nijmegen oude prenten met een nieuwjaarsgroet.

De lengte van de route is 3,3 kilometer en de looptijd is ongeveer 45 minuten tot een uur. De route is gemaakt door Hans Wegman & René van Hoften en de oorspronkelijke zwart-witprenten zijn ingekleurd door Kees Moerbeek, Willem Venerius en Marijke Eken.

Beste wensen aan de deur

In de 19e eeuw gingen Nijmegenaren met Nieuwjaar langs de deur om hun beste wensen aan te bieden. Vooral het gemeentepersoneel, zoals vuilnisophalers, lantaarnopstekers en nachtwakers, boden een mooi gedrukte prent aan met een liedje of vers.

Bijverdienste

De ontstaansreden van dit verschijnsel lag in de grote armoede die Nijmegen sinds de tachtigjarige oorlog en de Franse veroveringen in de greep had. De bevolking greep, elke gelegenheid om wat centen bij te verdienen. De prenten waren meestal in zwart-wit maar zijn voor de expositie ingekleurd.

Lezing over nieuwjaarsprenten

Op donderdag 15 december 2022 is er naar aanleiding van deze wandel expositie ook een lezing door René van Hoften in de Marienburgkapel. Vanaf 19.30 uur. Zie voor meer informatie en aanmelden de website www.Huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl, kijk bij agenda.

Lezing: Armoede en Liedcultuur, de Nijmeegse nieuwjaarsliederen (door René van Hoften) – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 december, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Route oude nieuwjaarskaarten in etalages binnenstad Nijmegen

Reageren is niet toegestaan.