Historisch jaarboek Gelre 2022: rampspoed en veerkracht

REGIO – Op 17 januari 2023 is in Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem het 113e jaarboek van de historische Vereniging Gelre (ook bekend als Bijdragen en Mededelingen Gelre) gepresenteerd.

In het 272 pagina’s dikke jaarboek wordt, naar aanleiding van de 350ste verjaardag van het Rampjaar 1672, in een themadossier van vier artikelen stilgestaan bij diverse momenten dat rampspoed onze provincie trof, maar ook bij de veerkracht die de Gelderse bevolking na zo’n ramp toonde. Daarnaast bevat het jaarboek vijf artikelen met gevarieerde thema’s: van de laatste dagen van hertog Adolf in 1477 tot het Veluwse netwerk van koning-stadhouder Willem III; en van de vriendschap tussen een Achterhoekse onderwijzer en een klompenmaker tot het maatschappijkritische en soms pikante oeuvre van een Arnhemse procureur.

Tot slot wordt op basis van een nog onbekend document de zeventiende-eeuwse bibliotheek van Floris II van Pallandt, graaf van Culemborg gereconstrueerd. Naast de gebruikelijke recensies kent het jaarboek ook een nieuwe rubriek: ‘Gesignaleerd’. Daarin wordt in samenwerking met Erfgoedcentrum Rozet een selectie aan artikelen uit Gelderse regionaal-historische tijdschriften kort aan de lezer voorgesteld.

Het Jaarboek is verkrijgbaar via de website van de Vereniging Gelre. De verkoopprijs is € 30,-. Leden van de vereniging Gelre krijgen het jaarboek gratis.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 februari, 2023 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Historisch jaarboek Gelre 2022: rampspoed en veerkracht

Reageren is niet toegestaan.