Filmvoorstelling De Zijde Route

GROESBEEK – Zondag 28 april wordt er weer een filmvoorstelling georganiseerd in cultureel centrum De Mallemolen. In deze film van Jan Driessen gaan we naar “De Zijde route”, we reizen door Turkmenistan. Usbekistan, Kazachstan en Kirchisië.

We starten in Turkmenistan en rijden door de Karakum woestijn naar de stad Boechara, ze was een voorname markplaats aan de zijde route. De zijde route was een netwerk van diverse handels routes door centraal Azië. President Niyazov liet bij de stad Ashgabat in de woestijn een grote Moskee bouwen van wit marmer, en ook een mausoleum, voor zijn vader.

Verder een grote klok, met zijn afbeelding, een tripod, een vijver en diverse monumenten, alles van witmarmer. Daarmee is Ashabat de meest witte stad van de wereld. We komen nu in de stad Samarkant, ze is in de zevende eeuw voor Christus gesticht. Ze is vooral de stad van de krijgsheer Timoer Lenk. De meest ontroerende en geliefde bezienswaardigheid in Samarkant is Sha-I-zinda, een mooie laan met mausolea. De naam Sha-I-Zinda betekent: “De levende Koning”. 

De begraafplaats behoort tot de meest vermaarde in Centraal Azië. We besluiten de reis met een bezoek aan de Barskoon vallei en gaan naar het Djet Oghur Camp in de bergen dat op 2000 hoogte ligt Hier hoeden herders hun schapen en paarden. De vallei ligt in het Tian-Shan gebergte, “De Hemelse Bergen”. Zo’n tocht in de vrije natuur, de zeer uitgestrekte bossen, de bergen met toppen van meer dan 3.00 meter hoog doen je verbazen. Kennis maken met gastvrije Kirgiezen is een belevenis om nooit te vergeten.

Aanvang 11.00 uur, toegangsprijs € 2,00 incl. kopje koffie/thee.

Cultureel Centrum De Mallemolen, Kloosterstaat 11 Groesbeek. 

 

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 april, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Filmvoorstelling De Zijde Route

Reageren is niet toegestaan.