Start houtoogst Staatsbosbeheer in het Groesbeekse bos

GROESBEEK – Half oktober start Staatsbosbeheer met de houtoogst in het Groesbeekse bos. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van het bosgebied.

De oogst vindt dit jaar hoofdzakelijk plaats op de Hoge Hoederberg. In een deel van het bos wordt gedund. Op andere plekken worden verjongingsplekken gemaakt. De paden in het werkgebied blijven toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn.

Op zondag 20 oktober organiseert Staatsbosbeheer de Groesbeekse Bosdag met volop informatie en excursies door de boswachters over bosbeheer. Naar verwachting is het werk medio december afgerond. Daarna worden de zodra de omstandigheden het toelaten paden weer opgeknapt.

Boswerkzaamheden

In verschillende bospercelen gaat Staatsbosbeheer gemarkeerde bomen weghalen om de andere bomen de ruimte te geven voor hun groei of om het bos te verjongen.

Door regelmatig te dunnen en te verjongen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten. Bos blijft bos. Het zagen vindt plaats met een oogstmachine, een ‘harvester’ en neemt enkele maanden in beslag. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld langs de weg in afwachting van transport naar de zagerijen.

Planten en dieren

Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. De boswerkzaamheden combineren het oogsten van hout met het stimuleren van de natuurlijke ontwikkeling van bomen. Voor aanvang van de werkzaamheden is nauwkeurig bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Zo wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven.

Informatie

Uitgebreide informatie over de geplande houtoogst in Groesbeek vindt u via www.boswachtersblog.nl/ rivierengebied. Natuurlijk is iedereen van harte welkom op zondag 20 oktober, tussen 11 uur en 16 uur op Natuurkampeerterrein Groesbeek voor informatieve excursies & (gratis) activiteiten tijdens de Groesbeekse Bosdag.

Meer informatie over duurzaam bosbeheer en houtoogst bij Staatsbosbeheer staat op http://www.staatsbosbeheer.nl/ bosenhout en www.hollands-hout.com.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 september, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Start houtoogst Staatsbosbeheer in het Groesbeekse bos

Reageren is niet toegestaan.