Geen verhuizing van sociaal-cultureel centrum De Mallemolen

GROESBEEK – Sociaal-cultureel centrum De Mallemolen verhuist niet naar het marktplein in Groesbeek. Dit is het resultaat van een onderzoek dat de gemeente Berg en Dal heeft laten uitvoeren door Regent Vastgoed Management en Advies. In dit onderzoek zijn de voor- en nadelen van een verplaatsing bekeken. De verplaatsing zou onderdeel zijn van de laatste fase van de ontwikkeling van het centrum van Groesbeek, oftewel de locatie van HEMA/Scapino. De gemeenteraad neemt op 12 december hierover een definitief besluit.

Waarom gaat de verplaatsing niet door?

Uit het onderzoek zijn verschillende voor- en nadelen van een verplaatsing naar voren gekomen. Op een cruciaal punt heeft de eigenaar van de centrumlocatie (Hinke Fongers Beheer BV) een andere wens dan de gemeente. Net als in de huidige situatie wil de gemeente graag eigenaar worden van het te bouwen sociaal-cultureel centrum (locatie waar nu de Scapino zit), in plaats van hiervan huurder te worden.

Hierover is helaas geen overeenstemming bereikt met de huidige eigenaar Hinke Fongers. Hinke Fongers is ook eigenaar van de panden van de Aldi en Jan Linders in Groesbeek. Door eigenaar te blijven van de nieuwbouw weet Hinke Fongers dat er niets gebouwd gaat worden wat slecht past bij de supermarkten. Wethouder Sylvia Fleuren: “Helaas blijkt het niet mogelijk om De Mallemolen naar de markt te verplaatsen. Toch is het onderzoek nuttig geweest. Het was de laatste mogelijkheid om te bekijken of een cultureel centrum daar haalbaar was. Maar het alternatief met 24 appartementen voorziet ook in een behoefte”.

Waarom is een eventuele verhuizing onderzocht?

De afgelopen jaren heeft de gemeente Berg en Dal het centrum van Groesbeek verbeterd. De laatste fase van dit project betreft onder meer de herinrichting van het marktplein en slopen van het pand waar de Scapino nu zit en voorheen de Hema. Uit onderzoek door het bureau DTNP blijkt dat vestiging van een sociaal-cultureel centrum op deze plek (de aantrekkelijkheid van) het centrum kan versterken.

Daarnaast zijn naar verwachting in en aan de huidige Mallemolen aanpassingen nodig. Onder andere om het gebouw aan te passen aan de wensen van de gebruikers en om het gebouw te verduurzamen. Het doel van het onderzoek was te bekijken wat nieuwbouw aan de markt zou kosten en wat renovatie van het bestaande gebouw zou kosten. Maar ook wat beide opties maatschappelijk op zouden leveren. Door het onderzoek is dit nu duidelijk geworden.

Hoe gaat het nu verder?

Hinke Fongers pakt nu het oorspronkelijke plan weer op; een winkelgebouw met 24 woonappartementen. En de gemeente zoekt verder uit wat er met de huidige Mallemolen moet gebeuren. De gegevens die het onderzoek heeft opgeleverd komen hierbij goed van pas. Daarnaast wordt op dit moment gewerkt aan een onderzoek over het verkeer in het centrum van Groesbeek. De uitkomsten van dit onderzoek worden vervolgens gebruikt voor het maken van een ontwerp voor de herinrichting van het Marktplein. 



Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 oktober, 2019 door Be Heerder with Comments Off on Geen verhuizing van sociaal-cultureel centrum De Mallemolen

Reageren is niet toegestaan.