Film in De Mallemolen over Papoea Nieuw-Guinea

GROESBEEK – Zondag 17 november 2019 wordt er weer een film vertoont in De Mallemolen te Groesbeek. De filmvoorstelling gaat deze ronde over Nieuw-Guinea. Filmmaker Jan Driessen neemt je mee naar het eiland Biak waar bezoekers met dans en muziek worden ontvangen.

Er is daar een grote vismarkt met bijzondere soorten. Jongens springen van de Wapsdori waterval om indruk te maken bij toeristen en wat centen te verdienen. Elke avond worden er met een vliegtuig 200 vaten benzine naar het vliegveld Wamena gebracht en daar gelost. Er zijn daar geen benzinepompen. De benzine wordt vanuit de vaten verkocht. De kinderen die op het vliegveld spelen moeten dan even opzij gaan. Als de sirene gaat mogen ze weer terugkomen.

Met een vlerk prauw gaan we naar het eilandje Japen daar worden we door de bewoners onthaald en getrakteerd op een lekkere visbarbecue. Op de terugweg worden we overvallen door slecht weer, maar de schipper Julius, brengt ons zonder kompas veilig terug Biak. Daar bezoeken we de markt die onder een groot dak wordt gehouden om de producten tegen de felle zon te beschermen. Hier zien we ook hoe een varken in de buiten lucht wordt geslacht, verdeeld en verkocht.

Het is een oude gewoonte dat bij een vrouw, waarvan de man of kind gestorven is met een scherpe steen een kootje van de een vinger afgehakt wordt om de boze geest tevreden te stellen. Om de hand te verdoven moet de vrouw 24 uur met de hand omhoog staan tot het bloed en gevoel eruit is. We bezoeken de stad Manokwari en de sloppenwijk in het stadje Sentanie. Daarna vliegen we over de bergtoppen naar de Baliem vallei in Nieuw-Guinea. Hier wonen nog zeer primitieve stammen.

We gaan gaan daar opzoek naar de Dani-stam die diep in het oerwoud leeft. Zij leven op voet van oorlog met de Lani stam.We rijden over smalle weggetjes en lopen over hangbruggen en worden dan plotseling met pijlen beschoten.  Het zijn leden van de Lani-stam die in gevecht zijn met de Dani’s. Na een gevecht wordt er toch vrede gesloten. Dit wordt bevestigd door middel van een krijgers dans. Daarna gaan we gezamenlijk eten van het gebraden varken.

Aanvang 11.00 uur – Toegangsprijs € 2,00.

Meer informatie: www.mallemolengroesbeek.nl


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 november, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Film in De Mallemolen over Papoea Nieuw-Guinea

Reageren is niet toegestaan.