Inbrengdag ‘Lieve Dingen’

HEILIG LANDSTICHTING – We hebben ze allemaal: spullen die je koestert. Voorwerpen die verbonden zijn met dierbare herinneringen, met mensen die er niet meer zijn of met momenten die je nooit wil vergeten. Van die dingen waar we thuis een speciaal plekje voor inrichten of die we zorgvuldig bewaren in een la. Of we dragen ze juist altijd met ons mee, waar we ook gaan.

De dementerende Els is bijzonder gehecht aan haar handtas die ze geen moment uit het oog verliest en haar letterlijk een houvast biedt. Peter voelt zich beschermd door de Christoffel medaille die hij ooit van zijn katholieke schoonmoeder kreeg: ‘eigenlijk geloof ik er niet zo in maar als ik ‘m niet bij me draag voel ik me toch ongemakkelijk.

Gerard heeft de bril van zijn overleden vader op het dressoir liggen en elke ochtend, op weg naar zijn eerste bakje koffie, raakt hij die bril even aan.  Soms staat hij er wat langer bij stil zoals op zijn vaders verjaardag en sterfdag.  ‘Mijn liefste ding, is mijn telefoon’ vertelt Silva die jaren geleden naar Nederland vluchtte. In haar telefoon bewaart ze foto’s van mensen en plekken die haar zo dierbaar zijn. ‘Mijn telefoon verbindt me met alles wat ik achter heb gelaten en maakt me ook bereikbaar, ik ben niet alleen’. 

Het is slechts een kleine greep uit de vele verhalen over dierbare voorwerpen. Voorwerpen en verhalen die laten zien wie we zijn, waar we op vertrouwen en in geloven. Ze laten zien hoe en waar we ons thuis voelen en hoe we omgaan met verlies.

Inbrengdag zondag 15 december

Museumpark Orientalis bouwt aan een tentoonstelling van lieve dingen en hun verhaal. Zij zijn hiervoor op zoek naar jouw dierbare voorwerp met een verhaal. Heb jij ook zo’n lief ding en wil je jouw verhaal delen? Verdient jouw dierbare voorwerp een plekje in de tentoonstelling in Orientalis? Kom dan naar de inbrengdag op zondag 15 december 2019. Op deze dag worden de dierbare voorwerpen en de bijbehorende verhalen geïnventariseerd met behulp van enkele experts, die iets meer over de achtergrond van bepaalde voorwerpen kunnen vertellen. 

De tentoonstelling

De tentoonstelling Lieve Dingen opent op 9 april 2020 in de hoofdzaal in Museumpark Orientalis en is een ode aan dierbare voorwerpen met een persoonlijk verhaal. Ook wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis en achtergronden van dergelijke genegenheidsobjecten in verschillende religies, in de huiselijke setting en rond de dood in Nederland. Rond de tentoonstelling wordt een interessant programma met lezingen en activiteiten georganiseerd.

Je bent van harte welkom op de inbrengdag op zondag 15 december 2019 tussen 12.00 – 15.00 uur in de Piet Gerritszaal, Monseigneur Suyslaan 4, 6564 BV Heilig Landstichting.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 november, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Inbrengdag ‘Lieve Dingen’

Reageren is niet toegestaan.