Gelderland telt één bewakingscamera voor iedere 57 inwoners

PROVINCIE – In de provincie Gelderland staan bij de politie in totaal 36.134 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 57 inwoners.

Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. 

Gelderland is de provincie met relatief gezien de meeste bewakingscamera’s, in andere provincies zijn er namelijk minder camera’s per inwoner. Groningen telt bijvoorbeeld per 122 inwoners één camera.

In Arnhem staan, van alle 51 Gelderse gemeenten, de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 5.469. In Nijmegen worden op 5.465 camera’s beelden vastgelegd en in Ede zijn er 3.449 camera’s. 

Cameradichtheid het hoogst in Nijkerk

De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in Nijkerk. Per 10.000 inwoners telt Nijkerk 424 beveiligingscamera’s. Nota bene: omdat Arnhem meer inwoners telt, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 343. Nijmegen telt 309 camera’s per 10.000 inwoners.

Meeste overheidscamera’s in Arnhem

Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren. 

Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Arnhem alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 430 overheidscamera’s geregistreerd. In Ede en Nijmegen zijn respectievelijk 96 en 81 publieke camera’s geregistreerd. 

In twintig Gelderse gemeenten, waaronder Wageningen en Doetinchem, zijn tot slot géén geregistreerde overheidscamera’s. Meer weten over camera’s in Gelderland? Bekijk dan het complete onderzoek op VPNGids.nl.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 december, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Gelderland telt één bewakingscamera voor iedere 57 inwoners

Reageren is niet toegestaan.