Feest van licht pakt weer uit: nog meer kerststallen en vermaak

HEILIG LANDSTICHTING – Van 20 december t/m 5 januari opent Museumpark Orientalis haar deuren voor het inmiddels traditionele Feest van Licht. Een gezellig winters feest met allerlei activiteiten voor jong en oud tussen duizenden lichtjes.

Vorig jaar trok Feest van Licht zo’n 30.000 bezoekers. Met name voor de Grootste Kerststal van Europa reisden bezoekers af vanuit het hele land. Het museum heeft het kerstdiorama daarna kunnen aankopen, waardoor het diorama van ruim 100 vierkante meter ook dit jaar weer te bewonderen is.

Dit jaar heeft Orientalis zichzelf weer overtroffen en pakt nog grootser uit dan vorig jaar. Nog nooit zijn er zo veel diverse kerststallencollecties tentoongesteld geweest. Naast de grootste kerststal van Europa, zullen de tentoonstellingen ‘Kerst in Karton’ – een unieke en eenmalige verzameling van papieren kerstgroepen afkomstig uit de 19e en 20e eeuw – en ‘Volg de Ster’, waarbij de ster een centraal thema is, te zien zijn.

Het hoofdgebouw staat dus in het teken van kerststallen, maar ook op de buitenroute is er van alles te beleven. Onderweg zal je zien dat je zelf het traditionele kerstverhaal bewandelt als je bijvoorbeeld de geboortegrot op ware grootte binnenstapt. Buiten dwaal je langs de gezellige marktlui in het Joodse dorp, waar oude ambachten in de weer zijn met hun handwerken. Je kunt hier bijvoorbeeld een smid bezoeken die pijlpunten aan het smeden is, een wolspinner die met een spintol van ruwe wol een wollen draad maakt of een mandenmaker die voedertrechters voor vogels maakt. Veel ambachtslieden hebben zelfgemaakte handelswaar bij zich, je kunt hier dus ook nog een origineel kerstcadeau op de kop tikken.

Voor kinderen is het een groot feest in het Joodse dorp. Door verhalenvertellers wordt je meegenomen in verschillende (kerst)verhalen, maar ook kunnen kinderen zelf de handen uit hun mouwen steken in het kinderatelier. Vervolg de route naar de Karavanserai en bezoek de gigantische kerstknikkerbaan van Nijmegenaar Jelle Bakker. Via zijn Youtubekanaal Jelle’s Marble Runs toont hij zijn ruim half miljoen abonnees de meest uiteenlopende knikkercreaties. Vijf jaar geleden maakte hij furore bij Feest van Licht en dit jaar is hij terug met een kerstknikkerbaan. Geweldig om te zien, maar ook om naar te luisteren.

Tijdens het ‘record van Rubens’ gaan in totaal zo’n 1.000 mensen werken aan een replica van het schilderij ‘de aanbidding van de wijzen’ van Rubens. Bezoekers kunnen onderdeel uitmaken van deze recordreplica. Onder auspiciën van kunstenaar Diederik Grootjans wordt tijdens Feest van Licht dagelijks (m.u.v. 5 januari) van 13.00 tot 16.00 uur gewerkt aan dit immense kunstwerk.

Daarnaast zijn er dagelijks diverse (muziek)optredens en activiteiten. Kortom, voor jong en oud is er van alles te beleven.

Feest van Licht vindt plaats van 20 december 2019 t/m 5 januari 2020, dagelijks geopend van 11.00 – 18.00 uur. Op 21, 22, 28 & 29 december geopend van 11.00 – 20.00 uur. Voor het programma en tickets kijk op www.feestvanlicht.nl.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 december, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Feest van licht pakt weer uit: nog meer kerststallen en vermaak

Reageren is niet toegestaan.