Uniek concert Unio Mystica van Ars Choralis Coeln in Jacobskerk

Zondag 26 januari verzorgt het gerenommeerde Ars Choralis Coeln een uniek concert in de Jacobskerk in Winterswijk. Aanvang van het concert is 15.30 uur. 

Frauenschola Ars Choralis Coeln, geleid door Maria Jonas, is bekend om haar uitgebalanceerde klankkleur en heeft zich bewezen in de (inter)nationale middeleeuwse muziekscene.

In het concert Unio Mystica staat de muziek van Hildegard von Bingen (1098 – 1179), een van de eerste componisten die haar werk van haar naam voorzag, centraal. Ze was een opmerkelijke vrouw; eigenzinnig als non en in haar muziek. Hildegard zocht de grenzen op van de gregoriaanse traditie en haar muziek kent een diepe spirituele lading, gevoed door visioenen die zij vanaf haar 42e kreeg. De Unio Mystica (hemelse eenwording met God) heeft een belangrijke plaats in haar muziek.

De middeleeuwse Jacobskerk met haar prachtige akoestiek is bij uitstek geschikt voor dit bijzondere concert, dat geen luisteraar onberoerd zal laten. De enige andere gelegenheid om dit concert in Nederland te beluisteren is op zaterdag 25 januari ’s avonds in Rotterdam.

Kaarten voor dit concert zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij theater De Storm en kosten dan € 18. CJP-houders betalen in de voorverkoop € 13. Aan de deur kosten de kaarten respectievelijk € 20 / € 15.

Voor wie zelf ook wil zingen wordt een workshop in twee delen georganiseerd, met als thema gregoriaanse zang voor iedereen. Gregoriaanse zang, één van de meest natuurlijke manieren van zingen, staat de laatste jaren meer en meer in de belangstelling. Niet alleen bij mensen die het herkennen van vroeger, maar zeker ook bij jongeren. Het is de oudste westerse muziek die wij kennen en ligt aan de basis van alle latere meerstemmige muziek. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het niet alleen voor mannen, maar wordt het ook gezongen door vrouwen.

Het gregoriaans vormt een bron van inspiratie voor velen, ook in de hedendaagse muziek. De workshop is bedoeld voor iedereen die meer wil leren over gregoriaanse zang en dit zelf eens wil ervaren. Alle stemsoorten, van sopraan tot bas, zijn welkom. Men hoeft geen muziek te kunnen lezen en er is thuis geen voorbereiding nodig. Het eerste deel van de workshop is op zondag 19 januari en staat onder leiding van Cora Schmeiser. Het tweede deel van de workshop is op zondag 26 januari voorafgaand aan het concert en wordt geleid door Maria Jonas. Deelname aan de workshop kost € 65 inclusief toegang tot het concert. CJP-houders betalen € 45. Voor meer informatie of aanmelding kunnen belangstellenden een mail te sturen naar voxinterna.oost@gmail.com.

Meer informatie over het concert en de workshop is ook te vinden op de website van Vox Interna (www.voxinterna.org), de organisator van deze activiteiten.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 januari, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Uniek concert Unio Mystica van Ars Choralis Coeln in Jacobskerk

Reageren is niet toegestaan.