‘Carnaval der Zielen’ in het Gebroeders van Lymborch Huis

NIJMEGEN – De dag na carnaval, op aswoensdag 26 februari, vindt er in het Gebroeders van Lymborch Huis een bijzonder optreden plaats. De Nijmeegse schrijver en voordrachtskunstenaar Frank Antonie van Alphen declameert dan zijn Carnaval der Zielen, een Loflied op de Zot.

©Photo. R.M.N. / R.-G. Oj da

Een optreden bestemd voor alle feestneuzen, losbollen en schuimmarcheerders. De voordracht begint om 20:00 en de entreeprijs is € 6,00. U kunt zich inschrijven voor de lezing via: peter@gebroedersvanlymborch.nl. Er is weinig plaats en vol is vol. Mis het niet!

Carnaval der Zielen, een Loflied op de Zot

Hoe is carnaval ontstaan? Die optocht der zotten en lanterfanten die zich verkleed vol laten lopen? Om later naar huis te kunnen kruipen. Kruipen? Bedoel je niet: rondrijden in de Blauwe Schuit, dat schip op wielen?! Vele schilders legden hen – soms op surrealistische wijze – vast, de fuifnummers, de leeglopers. De zwervers en gedegenereerde speellieden die vrouwen bezwangerden als de man van huis was. Tijdens carnaval zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, in “The Ship of Fools”.

Dit verhaal sprak Frank Antonie van Alphen wel aan, schippers-zoon die hij is – tegenwoordig droogmatroos, want schrijver te Nijmegen. Hij zal het nodige vertellen over de aanzet voor dat spektakelfeest dat carnaval heet. In zijn voordracht “Carnaval der Zielen”.

Voor de luisteraar is er een ingelijste schets, van het gelijknamige beeldverhaal waar Frank Antonie ooit het scenario voor schreef, te winnen. Afsluitend zal Antonie nog de idiote toestanden beschrijven op het narrenschip waarop hij jarenlang zelf als binnenvaartmatroos werkte. “Sluis, jongens, sluis! Met de staart tussen de benen strompelen we naar buiten, de castrerende kou in. Het begint te sneeuwen. En hard. Met een stuk in je kraag merk je daar echter weinig van. Vrolijk schaatsen we naar voren, over het parcours van het gangboord. Naast het gangboord schommelt een ijskoude maan.”

Gebroeders van Lymborch Huis

Het Gebroeders van Lymborch Huis vertelt het verhaal van het leven en werk van de familie Maelwael – Van Lymborch. Hier aan de Burchtstraat stond 650 jaar geleden het familieatelier van de eerste schilders van de Nederlanden, de drie gebroeders Van Lymborch en hun oom Johan Maelwael.

Op deze plek groeiden ze op en leerden ze het schildersvak. De authentieke veertiende-eeuwse kelders van dit atelier zijn nu te bezoeken. In de achterzaal van het Huis wordt een film getoond over de gebroeders Van Lymborch en zijn bijzondere replica’s van hun werk te zien.

Meer weten?

Gebroeders van Lymborch Huis: Burchtstraat 63, Nijmegen | www.gebroedersvanlymborch.nl


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 februari, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor ‘Carnaval der Zielen’ in het Gebroeders van Lymborch Huis

Reageren is niet toegestaan.