Thuis blijven lezen met de bibliotheek

REGIO – De bibliotheken zijn voorlopig gesloten, maar de Bibliotheek Gelderland Zuid blijft zorgen voor leesplezier thuis. In de vorm van e-books en luisterboeken, maar ook door bestaande reserveringen voor leden beschikbaar te stellen.

Alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn gesloten tot en met 1 juni. Ook alle activiteiten zijn in deze periode afgelast. Toch staat de bieb niet stil. Sinds deze week worden de gereserveerde materialen die al klaar stonden in de vestigingen voor de sluiting, beschikbaar gesteld voor leden. Leden kunnen hun reservering op afspraak ophalen bij de bibliotheek. Voor diegenen die zelf niet naar de bibliotheek kunnen komen, worden de materialen thuisbezorgd. Zowel in de bibliotheek als bij het thuisbezorgen worden de hygiënemaatregelen van het RIVM in acht genomen.

Leesplezier voor ouderen en jongeren

Vooral ouderen zitten vanwege de coronamaatregelen in een sociaal isolement. “Juist nu is er behoefte aan fysiek leesmateriaal”, aldus directeur-bestuurder Bert Hogemans. “We krijgen veel telefoontjes van mensen die geen internet hebben, geen bezoek krijgen, veel piekeren en voor de afleiding heel graag boeken willen lezen.” Daarom heeft de bibliotheek eerst de leden van 65 jaar en ouder van de gereserveerde materialen voorzien. Deze week zijn de jeugdleden t/m 18 jaar aan de beurt. De druk op gezinnen is immers groot vanwege (t)huiswerk. Door kinderen en jongeren boeken aan te bieden, hoopt de bibliotheek voor leesplezier en ontspanning te zorgen in deze stressvolle tijd.

Veilig aanbieden van boeken

Naast senioren en jeugdleden wil de bieb ook de resterende reserveringen de komende weken beschikbaar stellen aan de overige leden. Hogemans: “Het zorgvuldig en veilig aanbieden van de materialen is tijdrovend. Vandaar dat de huidige reserveringen gefaseerd worden aangeboden.

Helaas kunnen we geen nieuwe reserveringen aannemen omdat de materialen over 26 vestigingen zijn verdeeld, terwijl het transport stil ligt. Ondertussen denken we wel na hoe we mensen zonder reserveringen in deze periode ook aan boeken kunnen helpen.”

Scholen

Ook de dienstverlening aan scholen loopt door. Tweewekelijks versturen de educatiemedewerkers van de bibliotheek een nieuwsbrief aan docenten in het basis– en voortgezet onderwijs. Met tips voor online thuisonderwijs, handige apps en nieuwe initiatieven van de bibliotheek zelf, zoals de uitzendingen met challenges van de BiebBoys (zie www.obgz.nl/biebboys).

Boekentips

De Bibliotheek Gelderland Zuid communiceert via haar tweewekelijkse nieuwsbrief, website en sociale mediakanalen alle mogelijkheden om thuis door te blijven lezen en leren. Ook maken klantadviseurs en educatiemedewerkers vlogs voor jongeren en volwassenen met boekentips. Wekelijks komen er nieuwe tips bij. Ze zijn te vinden op www.obgz.nl/boekentips.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 april, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Thuis blijven lezen met de bibliotheek

Reageren is niet toegestaan.