Saar mist Tinkie

BERG EN DAL – Saar is 14 en rijdt al jaren bij stichting CAP, Centra voor Aangepast Paardrijden. Amper 6 was ze toen ze via de Maartenschool het paardrijden ontdekte. In de ruim 8 jaar die daarop volgde heeft het paardrijden haar veel gegeven. Saar is, zoals zoveel meisjes, een echt paardenmeisje, ze kijkt elke week weer uit naar de buitenrit die ze door de bossen van Berg en Dal mag maken. “Ik vind het lekker buiten, het is ontspannend, maar vooral ook erg gezellig. De paarden zijn lief en de mensen zijn lief,” zegt Saar.

Als Saar rijdt, rijdt ze niet alleen, ze wordt tijdens elke rit bijgestaan door een vrijwilliger van CAP, een rij instructeur en een fysiotherapeut. Paardrijden is naast ontspanning ook therapie voor Saar. Saar kan niet lopen en moeilijk zelfstandig zitten. Maar op de rug van het paard is het anders. De brede warme paardenrug helpt Saar om rechter op te zitten wat helpt om haar romp sterker te maken.

Zittend op het paard traint ze haar balans en haar hoofdhouding wat haar weer helpt om beter te slikken. Het paard is dan ook eigenlijk een hulpmiddel. De wekelijkse paardrijrit is topsport, ontspannend, maar op hetzelfde moment heel inspannend. “Saar komt altijd moe maar voldaan thuis. Ze werkt aan haar lichaam en heeft tegelijkertijd een geweldige middag met alle begeleiders. Ze kletsen en dollen wat af met elkaar,” aldus Saar’s moeder die stichting CAP op heel veel manieren steunt.

En die steun is op dit moment harder nodig dan ooit. De stichting is in zwaar weer. Door Corona zijn heel veel lessen voor lange tijd komen te vervallen. Daarnaast zijn, als klap op de vuurpijl, maar liefst vijf paarden in de afgelopen maanden overleden. Paarden als Tinkie, het paard waar Saar altijd op reed. Paarden die zoveel kinderen en cliënten zoveel steun en hulp hebben gegeven.

“Het is voor ons niet voldoende dat een paard mak is. Onze paarden worden speciaal opgeleid om onder alle omstandigheden rustig te blijven. En ze moeten stevig zijn: er wordt veel van ze gevraagd. Daarnaast worden ze ook beleerd voor de koets en het huifbed waarop mensen die helemaal niet kunnen zitten toch kunnen genieten van een ontspannende bosrit. Om de juiste paarden te krijgen voor dit mooie werk heeft CAP een eigen fok- en opleidingsprogramma in het leven geroepen.

Maar daar is geld voor nodig. Geld, dat er juist nu, in deze moeilijke tijden, nauwelijks is. We zijn dan ook extra blij met mensen die CAP ook financieel een warm hart toedragen. Mensen als de familie van Saar, die na het overlijden van oma familie en vrienden hebben gevraagd om geen bloemen te sturen maar in plaats daarvan een donatie te geven aan de stichting. We willen iedereen via deze weg dan ook heel erg bedanken voor hun gift. We kunnen er veel goeds mee doen voor kwetsbare mensen als Saar,” aldus Anneke Berendijk, bedrijfsleider van stichting CAP.

Saar’s oma overleed afgelopen maand na een kort ziekbed aan de gevolgen van Corona. Zij en haar man hebben de stichting altijd een warm hart toegedragen. Het ziet ernaar uit dat Saar in januari haar therapielessen weer op kan pakken. Ze kijkt er nu al enorm naar uit.

Stichting CAP steunen? Dat kan via bankrekening NL04 RABO 0300885253 t.n.v. stichting CAP. De stichting kan alle hulp erg goed gebruiken.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 december, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Saar mist Tinkie

Reageren is niet toegestaan.