Calamiteitenkap Groesbeekse Bos

GROESBEEK – Opnieuw slaat de letterzetter toe in de sparren. Staatsbosbeheer start daarom in januari 2021 met calamiteitenkap in het Groesbeekse Bos. In totaal zal op een oppervlak van ruim 3 hectare fijnspar en sitkaspar gekapt worden. In de winter van 2021 worden nieuwe bomen aangeplant voor een toekomstbestendig bos. Tijdens de werkzaamheden blijft het bos toegankelijk voor publiek.

Het gaat om bosvakken in het Groesbeekse Bos op de But. Op deze locatie zijn grote aantallen fijnspar en sitkaspar aangetast door de letterzetter. Deze kever tast de boom aan door gangen te vreten in de bast. De bomen sterven uiteindelijk. Normaal gesproken kunnen de sparren prima weerstand bieden tegen de letterzetter door het aanmaken van hars. Maar door klimaatverandering en dus droogte en hitte, krijgt de boom al minder water en wordt hij zwakker en krijgt de letterzetter vrij spel. Tegen deze kever valt weinig te doen, hij vermenigvuldigt zich razendsnel. De sparren gaan dood en is er sprake van een calamiteitenkap.

In het Groesbeekse bos is dit jaar een oppervlak van ruim 3 hectare ernstig aangetast door de letterzetter. Deze hectares liggen in een deel van het bos waar eigenlijk pas eind 2021 hout zou worden geoogst. Door onverwacht snelle verslechtering van de bomen is besloten nog deze winter in te grijpen. De aangetaste bomen staan in een drukbezocht gebied met verscheidene vormen van recreatief gebruik. De snelle achteruitgang van deze bomen zorgt voor een verhoogd gevaar bij aangrenzende paden.

Door de bomen nu te kappen krijgt het hout een duurzamere toepassing. Zo kan het verwerkt worden als kisthout of OSB plaat dat langer CO2 vasthoudt dan vezelhout. Wordt er te lang gewacht dan kan het hout niet meer op deze hoogwaardiger manier worden verwerkt.

Er is sprake van een flinke ingreep. Loofbomen en een aantal grote gezonde naaldbomen zullen blijven staan. Desalniettemin ontstaan er grotere open plekken. In de winter van 2021 worden deze open plekken ingeplant met boomsoorten als linde, esdoorn, beuk, douglas en eik. Zo ontstaat een gemengd bos dat beter bestand is tegen ziektes en het wisselende klimaat.

Tijdens de werkzaamheden kunnen de paden modderig zijn of tijdelijk worden afgesloten. Na afronding worden deze hersteld.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 december, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Calamiteitenkap Groesbeekse Bos

Reageren is niet toegestaan.