Wandelen over geopaden: de ijstijd herleeft

REGIO – Wandelen in de sporen van de ijstijd? Dat kan in onze gemeente over de geopaden. Geopaden zijn wandelroutes in het stuwwalgebied van de Nederlands-Duitse grensregio. Inmiddels zijn er al 13 routes. Al wandelend geniet u van de prachtige natuur én ziet u sporen van het natuurgeweld uit de ijstijd.

Ongeveer 160.000 jaar geleden was een groot deel van het noorden, waaronder ons land, bedekt met enorme ijsmassa’s. Deze ijsmassa’s drukten de bevroren onderliggende grond omhoog tot een heuvellandschap. Dit heuvellandschap was toen wel enkele honderden meters hoog. Hier is het huidige heuvelachtige stuwwallandschap van overgebleven met heuvels tot 90 meter hoog.

Het geopad Nederrijk – Holdeurn

Deze geowandeling gaat door een golvend heuvellandschap met verschillende droogdalen. Deze dalen zijn ontstaan doordat het water in de ijstijd geulen (kloven) maakte in de bevroren ondergrond. U wandelt dwars door de droogdalen, die soms erg steile hellingen hebben!

Het geopad loopt door prachtig open gebied met uitzichten over de weilanden op de heuvels. Door de openheid van het landschap kunt u de heuvels en droogdalen goed zien. Ook tussen de heuvels van de Zevenheuvelenweg zijn droogdalen te herkennen.

Een tip: breng na afloop van de wandeling een bezoek aan de indrukwekkende Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.

Meer informatie

De lengte van het geopad Nederrijk – Holdeurn is ongeveer 8 kilometer. Op verschillende plekken staan tweetalige informatieborden. Meer informatie vindt u op www.geopaden.nl.

Groot en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het jaar

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar. U vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes; van boerenlandpaden tot struintochten en van dorpsommetjes tot wijngaardwandelingen. Laat u informeren en inspireren op www.wandeleninbergendal.nl.

Bron: gemeente Berg en Dal 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 januari, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wandelen over geopaden: de ijstijd herleeft

Reageren is niet toegestaan.