Onderzoek naar jongeren in lockdown: overgrote deel is somberder 

REGIO – Ruim tachtig procent van de Gelderse jongeren houdt zich aan de coronaregels als het gaat om de avondklok, mondkapjes dragen en afstand houden. De helft van de Gelderse jongeren overtreedt de coronaregels, door met meer mensen af te spreken dan is toegestaan. Dat doen ze vooral omdat ze de lockdown zwaar vinden en het nodig hebben om een kleine, vaste groep vrienden te zien. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Omroep Gelderland is gedaan naar jongeren tijdens de lockdown.  

Vele Gelderse jongeren wilden hun verhaal kwijt; meer dan vierhonderd mensen tussen de 15 en 25 jaar deden mee aan het onderzoek van Right Marktonderzoek, in opdracht van Omroep Gelderland. Daarnaast interviewden programmamakers Annemieke Schakelaar en Martijn Haas meer dan 50 Gelderse jongeren en jongvolwassenen. 

Minder vrolijk en meer drugsgebruik

Veel grote feesten hebben ze niet; het aantal jongeren dat zes of meer mensen ziet, zit onder de tien procent. Opvallende uitkomst is dat de grootste groep ondervraagden minder vrolijk is. Eén op de vijf is meer gaan drinken en twaalf procent is meer drugs gaan gebruiken. Ook opmerkelijk is dat jongeren in steden en in het hoger onderwijs zich iets beter aan de regels houden dan de anderen. Meiden houden zich beter aan de regels dan jongens, en hoe jonger de persoon, hoe slechter de regels worden nageleefd. Met name de regel dat ze maar één vriend mogen bezoeken of ontvangen blijkt moeilijk vol te houden.

Oprechte verhalen

Van een studentenhuis in Nijmegen tot een kickboks-groep en scholieren thuis op hun kamer: Annemieke en Martijn interviewden tientallen jongeren. Annemieke: “Het raakte me wel, die verhalen over je alleen voelen, geen motivatie meer kunnen vinden om online de lessen te volgen en je ongelukkiger of somberder voelen.” Zo zegt Fleur, een 20-jarige student uit Nijmegen: “Ik vind het zwaar. Ik mis mijn vrijheid; je kan zo weinig, dat vind ik pittig. Ik mis ook heel erg het naar mijn studie kunnen gaan. Die online lessen zijn echt van een lager niveau.”

Van alle interviews is de documentaire Jong in de lockdown gemaakt die online te zien is via FacebookInstagram en YouTube. Geen deskundigen, geen ouders; alleen maar jongeren en jongvolwassenen komen aan het woord. “We merkten dat de behoefte om hun verhaal te doen heel groot is”, vertelt Martijn. “Er stonden nog tientallen jongeren klaar die ook graag geïnterviewd hadden willen worden. Het zit ze echt hoog.” 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 februari, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Onderzoek naar jongeren in lockdown: overgrote deel is somberder 

Reageren is niet toegestaan.