Start bestrijden eikenprocessierups 

De gemeente Berg en Dal begint vanavond met het bestrijden van de  eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf gaat tot half mei het grootste deel van de eikenbomen bespuiten met biologische middelen. Dat doen ze in die periode 3 à 4  keer. Het spuiten gaat 24 uur per dag door en kan voor korte tijd geluidsoverlast  veroorzaken. 

In de eerste ronde spuit het bedrijf aaltjes in de bomen. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van  insectenlarven. Ze gebruiken de larven om zich te voeden en zich voort te planten. Als er weer  blad aan de bomen zit, spuit het bedrijf bacteriën (XenTari) in de bomen. Deze bacteriën  hechten zich op de bladeren. Als de rupsen van de bladeren eten, gaan ze dood. 

Wethouder Sylvia Fleuren: “Ook dit jaar zijn we er weer vroeg bij. Al kunnen we helaas niet  alle overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt voorkomen.“ 

Nevel vermijden 

De aaltjes en bacteriën zijn veilig voor mens en dier, maar kunnen de ogen en luchtwegen  irriteren als mensen of dieren tijdens het spuiten in contact komen met de spuitnevel.  Daarom raadt de gemeente aan om niet onder de nevel door te lopen. 

Bijzondere vlinders 

In overleg met de vlinderstichting spuiten we niet in gebieden waar de afgelopen jaren  bijzondere of zeldzame vlindersoorten zijn gezien. Dit is onder andere in het Natura 2000  gebied bij De Bruuk. Op die locaties waar we niet spuiten en later toch overlast ontstaat,  zuigen of plukken we de nesten weg. Dit geldt ook voor plekken waar de preventieve  bestrijding onvoldoende of niet effectief is geweest. 

Eigenaar moet bestrijden 

De verantwoordelijkheid voor het verwijderen van eikenprocessierupsen ligt bij de eigenaar  van de bomen. Als inwoners eikenprocessierupsen in hun tuin hebben, moeten zij die zelf laten verwijderen. Ze kunnen hiervoor contact opnemen met een professionele bestrijder. Er  zijn meerdere lokale bedrijven die deze dienst aanbieden. 

Nesten in de openbare ruimte 

Als inwoners processierupsen zien in bomen van de gemeente kunnen ze dit doorgeven via  het Meldpunt Buitenruimte. Dat kan via www.bergendal.nl/meldpuntbuitenruimte of via de  app Meldpunt Buitenruimte (categorie dieren en dierenoverlast).


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 april, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Start bestrijden eikenprocessierups 

Reageren is niet toegestaan.