Romeinse potten- en pannenfabriek en aquaduct Berg en Dal stap dichterbij Werelderfgoedlijst 

De Neder-Germaanse Limes is weer een stap dichter bij de inschrijving op de  Werelderfgoedlijst van UNESCO, dankzij het positieve advies van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) dat vandaag bekend is gemaakt. In de  gemeente Berg en Dal liggen twee genomineerde terreinen: het aquaduct van Berg en  Dal en de Romeinse potten- en pannenfabriek op de Holdeurn 

Wanneer valt het definitieve besluit? 

Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse  Limes wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als dat het geval is, en de  kans daarop is groot, zal dat een kroon op het werk zijn. Hiervoor hebben de drie provincies  Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties  en vrijwilligers zich ingespannen en veel werk verricht. 

Waar gaat het precies over? 

De Neder-Germaanse Limes loopt van Katwijk via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, in de  deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz. In Nederland gaat het om 19  vindplaatsen die daadwerkelijk de status UNESCO Werelderfgoed gaan krijgen. Zoals  aangegeven liggen in de gemeente Berg en Dal twee genomineerde terreinen: het aquaduct  van Berg en Dal en de Romeinse potten- en pannenfabriek op de Holdeurn. Daarnaast telt  Nederland veel andere vindplaatsen uit de Romeinse tijd die samen de Neder-Germaanse  Limes vormen. Alleen de meest complete en best bewaarde worden nu voorgedragen. 

Hoe gaat de nominatie in zijn werk? 

In januari 2020 werd het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes in Parijs  aangeboden aan UNESCO. Op 4 juni 2021 heeft ICOMOS (het adviesorgaan van UNESCO)  haar positieve advies uitgebracht. Het nominatiedossier werd sinds 2014 voorbereid binnen  de Nederlandse Limes Samenwerking waarin de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed,  provincies en betrokken gemeenten vertegenwoordigd zijn. Voor het nominatiedossier is er  met Duitsland samengewerkt, aangezien een deel van de Neder-Germaanse Limes in  Duitsland ligt. Bij onze oosterburen is een ander deel van de Limes, de Boven-Germaans  Raetische Limes eerder toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. In juli beslist het comité ook  of het gedeelte van de Donau-Limes wordt toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.  Dat loopt van Zuid-Duitsland via Oostenrijk, Slowakije naar Hongarije. 

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 juni, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Romeinse potten- en pannenfabriek en aquaduct Berg en Dal stap dichterbij Werelderfgoedlijst 

Reageren is niet toegestaan.