Subsidie voor afkoppelen regenpijp

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders heeft op 31 augustus ingestemd met een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenpijpen.

Inwoners die hun regenpijp losmaken van het riool kunnen een subsidie van € 8,- per m2 dakoppervlakte krijgen. Het subsidieplan gaat nu naar de gemeenteraad. Die neemt op 30 september een definitief besluit. Als de raad positief besluit dan gaat de regeling per 1 oktober 2021 in.

Voordelen afkoppelen regenpijp

Regenwater dat op het dak van een woning valt, stroomt vaak via de regenpijp naar het riool. Door de regenpijp van het riool los te maken kan het water in de tuin stromen en daar in de grond wegzakken. Hierdoor vermindert de verdroging van de grond. Nog een voordeel van afkoppelen is dat er minder regenwater in het riool terecht komt. Hierdoor is er meer ruimte in het riool beschikbaar. Bij extreme regen loopt het riool daardoor minder snel over en vermindert de wateroverlast.

Hoe werkt het afkoppelen?

Bij afkoppelen wordt de regenpijp boven de grond afgezaagd. Daarbij is het belangrijk dat het regenwater wegstroomt van de woning. Dit voorkomt vochtproblemen. Een afkoppelcoach van de gemeente gaat inwoners helpen hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van een tuin en de grondsoort. Het regenwater kan bijvoorbeeld via een gootje de tuin instromen. Daar kan het worden opgevangen in een vijver of een bak met grind. Een verlaagd stuk tuin is ook mogelijk. De coach bespreekt alle mogelijkheden met inwoners. Als de subsidieregeling doorgaat dan start de coach per 1 oktober 2021.

Wethouder Sylvia Fleuren

“We willen samen met onze inwoners en organisaties wateroverlast en verdroging aanpakken. Dit doen we op meerdere manieren en met verschillende maatregelen. Een van die maatregelen is de subsidie voor afkoppelen van de regenpijp. Met de maatregel maken we het voor inwoners financieel aantrekkelijker om hun regenpijp af te koppelen. En we stimuleren ze om zelf in actie te komen tegen wateroverlast en verdroging.”

Hoogte subsidie

De subsidie bedraagt 8,- per m2 dakoppervlakte. Er geldt een maximumbedrag van € 2.000,- per aanvraag. Inwoners mogen per adres een keer subsidie aanvragen.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 september, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Subsidie voor afkoppelen regenpijp

Reageren is niet toegestaan.