Centraal Stembureau registreert twee nieuwe politieke partijen

GROESBEEK – Het Centraal Stembureau van de gemeente Berg en Dal heeft twee nieuwe politieke partijen geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Het gaat om de partijen LOKAAL! Berg en Dal en Kernachtig Groesbeek.

De voorzitter van het Centraal Stembureau, burgemeester Mark Slinkman, heeft dit op 23 december 2021 bekend gemaakt.

Registratie nieuwe politieke partijen

Nieuwe politieke partijen, die onder een bepaalde naam deel willen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, moeten bij het Centraal Stembureau een verzoek tot registratie met bijlagen indienen. Het Centraal Stembureau neemt vervolgens na bestudering van de stukken een besluit over het verzoek.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 konden nieuwe partijen hun registratieverzoek uiterlijk op 20 december 2021 inleveren.

Burgemeester Slinkman: “Zowel Lokaal! als Kernachtig Groesbeek heeft een keurig dossier aangeleverd. Zonder enige reserve heeft het Centraal Stembureau daarom de registratie van beide partijen goedgekeurd, en niets staat deelname aan de raadsverkiezingen in maart meer in de weg.”

Vervroegd stemmen

Vanwege de coronamaatregelen is bij de gemeenteraadsverkiezingen vervroegd stemmen weer mogelijk. Kiezers kunnen op 14, 15 en 16 maart 2022 hun stem uitbrengen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 kon er ook al vervroegd gestemd worden, om drukte bij de stemlokalen te spreiden.

Het briefstemmen voor 70-plussers is geschrapt uit de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 konden 70-plussers wel per brief stemmen.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 december, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Centraal Stembureau registreert twee nieuwe politieke partijen

Reageren is niet toegestaan.