Carnaval Berg en Dal nog onzeker

GROESBEEK – Kunnen de carnavalsactiviteiten in de gemeente Berg en Dal dit jaar doorgaan? Daarover ging burgemeester Mark Slinkman afgelopen week in gesprek met de 4 grootste carnavalsorganisatoren in de gemeente. Ze willen inwoners en wagenbouwers op korte termijn duidelijkheid kunnen geven.

Bij het overleg waren het SOK Groesbeek, Stichting Rozenmaondag, Helaho en vereniging Jubilate Deo betrokken. De burgemeester kwam met de organisatoren overeen om alle grote activiteiten voor februari af te gelasten. De organisatoren zijn somber, maar sommige houden nog een klein beetje hoop dat ze kleinschalige activiteiten kunnen ontplooien als de maatregelen dat toestaan.

De omstandigheden zijn nu anders dan tijdens de lockdown van vorig jaar toen alle activiteiten werden afgelast. Toen was Nederland nog maar net gestart met vaccineren, terwijl nu veel inwoners al hun derde prik hebben gehad. Momenteel is er echter nog sprake van een (avond)lockdown en carnaval komt inmiddels erg dichtbij.

De organisatoren erkennen dat “het ons zwaar valt om het carnaval voor de tweede maal helemaal te annuleren, want we zijn bang om het contact met het ‘carnaval vierende publiek’ te verliezen”. Er wordt wel gekeken naar online mogelijkheden en het organiseren van
carnavalsactiviteiten in mei en juni. Alle grote optochten in de gemeente gaan sowieso niet door.

Rogiér Uijen van de Rozenmaondagoptocht in Beek: “Wij moeten helaas concluderen dat een grootste optocht, zoals men gewend is, geen doorgang kan vinden in februari. Het is ons er alles aan gelegen om de optocht veilig te kunnen organiseren, maar zonder al te veel beperkingen zodat eenieder ervan kan genieten. Hopelijk is dit later in het jaar mogelijk!”

Vereniging Jubilate Deo geeft aan dat er in Breedeweg in elk geval geen zomercarnaval gaat komen. Vorig jaar leidde de verplaatsing naar de zomer er alsnog niet toe dat de activiteiten door konden gaan.

Burgemeester Mark Slinkman heeft wel begrip voor het besluit van de carnavalsverenigingen: “Carnaval kun je niet een beetje vieren, zittend op anderhalve meter afstand.” Hij steunt het voornemen om te bekijken of er later in het voorjaar of de zomer alsnog feest kan worden gevierd. “De traditie kan wel een stootje hebben. Ook na de Spaanse Griep en de Tweede Wereldoorlog is het carnavalsfeest in volle glorie herleefd. Dat zal ook nu weer gebeuren!”


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 januari, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Carnaval Berg en Dal nog onzeker

Reageren is niet toegestaan.