Opvanglocaties Berg en Dal voor Oekraïners

GROESBEEK – In de gemeente Berg en Dal zijn de locaties bekend waar mensen terecht kunnen die Oekraïne zijn ontvlucht. In sommige locaties verblijven nu al Oekraïense vluchtelingen. In een andere locatie komen wellicht deze week ook vluchtelingen.

Burgemeester Mark Slinkman: ”Het is verschrikkelijk en mensonterend wat deze mensen overkomt. Ik ben blij dat we als gemeenschap laten zien dat we er zijn voor hen in tijden van crisis. Er is zoveel hulp, in zoveel vormen en van zoveel mensen. Hiermee kunnen we het leed van deze vluchtelingen hopelijk iets verzachten.”

Over welke locaties gaat het?

Het gaat om de pastorie in Leuth en de Muntberg in Groesbeek. Op deze locaties wonen nu al Oekraïense vluchtelingen. Verder is er nog De Kentering op het terrein van Dekkerswald in Groesbeek. Deze locaties zijn al grotendeels geschikt om mensen op te vangen en zijn het makkelijkst en snelst volledig geschikt te maken. De kans bestaat dat er meer locaties bij komen. Dit gaat in afstemming met de Veiligheidsregio (VRGZ) waar de centrale coördinatie van alle opvanglocaties ligt. En vanzelfsprekend met de eigenaren van de panden.

Om hoeveel vluchtelingen gaat het?

In de pastorie verblijven nu zo’n 10 Oekraïners. Op de Muntberg verblijven ongeveer 20 Oekraïense vluchtelingen. In de Kentering komen hoogstwaarschijnlijk ruim 100 vluchtelingen. Wellicht weeskinderen en hun begeleiding. Dit is nog niet zeker.

Los van deze officiële opvangplekken zijn er particulieren die Oekraïners in een woning in Berg en Dal hebben opgenomen. In totaal zijn er nu zo’n 50 Oekraïense vluchtelingen in Berg en Dal.

Wat houdt de opvang in?

De gemeente is verantwoordelijk voor veel zaken. Het inrichten van de locaties: van keuken en douche tot aan meubilair en gebruiksartikelen. Maar ook bijvoorbeeld voor de zorg, niet alleen voor fysieke problemen maar ook psychosociale zorg. En voor het onderwijs van de kinderen. Maar ook andere zaken, zoals zorgen dat er aanspreekpunten zijn, catering, eventuele beveiliging op de locatie, coördinatie van alle hulp et cetera.

Meer informatie 

De gemeente staat klaar voor inwoners of ondernemers die vragen of zorgen hebben. En voor mensen die meer willen weten over de opvang van vluchtelingen. Op de website van de gemeente staat mogelijk al het antwoord op een vraag. Op www.bergendal.nl is een speciaal deel van de website voor alle informatie over de opvang. De voor de Oekraïners relevante informatie staat er ook in het Oekraïens.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 maart, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Opvanglocaties Berg en Dal voor Oekraïners

Reageren is niet toegestaan.