Scholen uit de Dar-regio strijden tegen elektronisch afval

GROESBEEK – Twintig basisscholen uit de Dar-regio  doen van maandag 14 maart tot en met donderdag 7 april mee met de E-waste Race. Wethouder Nelson Verheul trapte in gemeente Berg en Dal af op basisschool Breedeweg in Groesbeek.

Alle scholen gaan vier weken lang de strijd aan om zoveel mogelijk elektronisch afval (e-waste) bij mensen uit hun buurt op te halen. Zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie!

U kunt ook helpen

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen? Dan kunt u van maandag 14 maart tot en met donderdag 7 april makkelijk en gratis uw kleine elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste! Meldt uw e-waste online aan op de website www.ewasterace.nl.

De school maakt kans op een toffe schoolreis

Lever uw klein elektronisch afval ook apart in. Dan zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Én er minder grondstoffen uit de aarde gehaald hoeven te worden. In de gemeente Berg en Dal doen maar liefst zes scholen mee! Basisschool Op de Horst, ’t Vossenhol, Breedeweg, Op weg, Titus Brandsma en VSO School Werkenrode.

De kinderen van de deelnemende scholen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste. De school met de meeste punten wint een toffe schoolreis. Dus meldt uw kapotte of oude elektronische apparaten ook online aan! Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste, krijgt u kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de horloges van Circular Clockworks, de koptelefoons van Gerrard Street, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR)

De E-waste Race

Van maandag 14 maart tot en met donderdag 7 april organiseert Dar samen met Road2Work@Dar en Wecycle de E-waste race. Tijdens dit educatieve project leren kinderen op actieve manier over het recyclen van elektronische apparaten. En wat voor effect dit heeft op mens en milieu. Ook komen onderwerpen als grondstoffen, het belang van minder gebruiken en hergebruiken aan bod.

Na een gastles zijn de scholieren klaar om daadwerkelijk hún steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van onze regio. Door de fysieke inzamelactie van elektronisch afval met hun eigen buurt.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste. De helft van het Nederlandse e-waste wordt namelijk niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Die verdienen een tweede leven.

Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race voor bewustwording zorgt bij kinderen en hun omgeving over het belang van recycling en hergebruik.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 maart, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Scholen uit de Dar-regio strijden tegen elektronisch afval

Reageren is niet toegestaan.