Inwoners gemeente Berg en Dal doen vaker digitale melding openbare ruimte

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal ontving in 2021 bijna 5.400 meldingen over de openbare ruimte. Daar is de gemeente blij mee. De gemeente heeft namelijk een oppervlak van 94 km2 en kan niet alles zelf in de gaten houden. Dankzij de meldingen van inwoners weet de gemeente waar iets loos is en kan ze actie ondernemen. De gemeente heeft onlangs de cijfers over de meldingen openbare ruimte in 2021 geëvalueerd.

Het aantal meldingen dat de gemeente ontvangt groeit al jaren. In 2017 waren het er nog bijna 3.000. Nu dus al bijna 5.400. Inwoners hechtten in coronatijd nog meer waarde aan de kwaliteit van de buitenruimte. Melden is ook steeds gemakkelijker geworden. Dat kan niet alleen telefonisch en via de website, maar sinds najaar 2019 ook via de app Meldpunt Buitenruimte. Steeds meer inwoners melden ook via de app. In het begin waren dat er enkele honderden. Nu zijn dat er ruim 1.500.

De meeste meldingen in 2021 gingen over afval en overlast, groen, wegen en verkeer. Over het afhandelen van een melding doet de gemeente gemiddeld 6,5 werkdagen. Daarvoor zijn twee arbeidskrachten permanent inzetbaar en zo nodig meer. De afgesproken afhandeltermijn verschilt per soort melding en is ongeveer 2 werkweken. Soms lukt het niet om meldingen binnen de termijn af te handelen. Bijvoorbeeld als de planning van een aannemer het niet toelaat. Of als materialen een lange levertijd hebben. Calamiteiten lost de gemeente direct op. Meldingen die geen directe prioriteit hebben, worden ingepland.

De gemeente vraagt inwoners die digitaal een melding doen wat ze vinden van het meldproces. De inwoners zijn overwegend positief, maar zien ook ruimte voor verbetering. De belangrijkste verbeterpunten gaan over de terugkoppeling. Nog niet iedereen ontvangt een reactie met uitleg over de afhandeling van de melding, terwijl de meeste melders dit wel waarderen. Daar gaat de gemeente mee aan de slag.

Wethouder Sylvia Fleuren: “Een melding doen, is het begin van de oplossing van problemen. Ik wil alle inwoners bedanken voor de meldingen en dus de moeite die ze hebben gedaan om onze gemeente schoon, heel en veilig te houden. Blijf dit vooral doen. Als het kan via onze app. Dat is voor u en voor ons het snelst en meest eenvoudig. Samen zien en horen we meer!”


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 maart, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Inwoners gemeente Berg en Dal doen vaker digitale melding openbare ruimte

Reageren is niet toegestaan.