Koninklijke Onderscheiding mevr. P.B.M. Aarts

NIJMEGEN – Op woensdag 13 april 2022 kreeg mevrouw P.B.M. (Pauline) Aarts uit Beek een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal reikte deze onderscheiding uit.

Dit deed hij bij een minisymposium ter gelegenheid van het 40 jaar jubileum en afscheid van mevrouw Aarts bij haar werkgever Sint Maartenskliniek. Mevrouw Aarts is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Aarts zorgde voor innovatie en vernieuwing in de Kinderrevalidatie. Ze is een boegbeeld in het hele Nederlandse domein van de kinderrevalidatie. Ze heeft de kinderergotherapie met veel enthousiasme ontwikkeld. Eerst als ergotherapeut in de zorg, later in combinatie met een rol als wetenschappelijk onderzoeker en in de laatste jaren als manager.

De piratengroep

Mevrouw Aarts heeft landelijk en internationaal een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van een kindvriendelijke versie van “Forced use” therapie bij jonge kinderen met cerebrale parese (CP). Dit in de vorm van de inmiddels alom bekende “Piratengroep”.

Spelenderwijs trainen

Vanuit dit Piratenconcept stimuleren ergotherapeuten en fysiotherapeuten kinderen met een hersenbeschadiging (CP) spelenderwijs om de arm die ze minder goed kunnen gebruiken intensief te trainen. leder kind krijgt in de groep activiteiten aangeboden, passend bij de individuele mogelijkheden. Om zo de aangedane arm en hand beter, meer of gemakkelijker te kunnen gebruiken.

Ontwikkeld en onderzocht

Dit programma, waar vele patiëntjes baat bij hebben, heeft mevrouw Aarts in belangrijke mate zelf ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht. Ze is hierop in 2010 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit. Het Piratenconcept is ondertussen in twaalf revalidatiecentra in Nederland succesvol geïmplementeerd.

VOAA-DDD

Naast de ontwikkeling van het Piratengroep-programma heeft mevrouw Aarts ook een nieuwe diagnostische test ontwikkeld om de resultaten ervan op het bewegingsgedrag van het kind goed te kunnen meten: de VOAA-DDD. Ook dit onderzoek maakte deel uit van de promotie. Zowel de Piratengroep als de VOAA-DDD genieten inmiddels veel belangstelling in binnen- en buitenland.

Wetenschappelijke publicaties

Gerenommeerde tijdschriften op het gebied van de revalidatiegeneeskunde hebben regelmatig wetenschappelijke publicaties van mevrouw Aarts geplaatst. Ook heeft ze veel nationale en internationale presentaties mogen houden. Hiermee zorgde ze inhoudelijk voor steeds nieuwere inzichten in behandelopties.

Foto (C): Ruth Fotografie


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 april, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Koninklijke Onderscheiding mevr. P.B.M. Aarts

Reageren is niet toegestaan.