Dertigers doe mee aan de Buurtcompetitie van de Healthy Brain Study

BERG EN DAL – Een huis kopen, gezinsuitbreiding, een carrièreswitch, corona…in het leven van een dertiger kan binnen één jaar veel veranderen. Om het brein van dertigers te ontrafelen, hebben Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek de Healthy Brain Study opgezet. Ook dertigers uit de gemeente Berg en Dal doen mee!

Inge (39 jaar, Millingen aan de Rijn) heeft nogal een turbulent jaar achter de rug. ‘Ik heb mijn HBO Verpleegkunde afgerond, ik ben meer gaan werken en naast het moeder zijn van een jongetje, hebben we 10 maanden geleden een meisje uit Thailand geadopteerd! Door corona kregen we minder hulp dan in het begin de bedoeling was. Maar toch gingen we door! Ik vraag me echt af, waar hebben we die energie in deze periode vandaan gehaald?’ En dat is één van de vragen waar onderzoekers straks mee aan de slag gaan. Hoe kan het dat de ene dertiger beter met stressvolle situaties om kan gaan, dan de andere?

Ook Mark (32 jaar, Groesbeek) deed mee. Dat door het thuis werken een groot deel van Marks werk wegviel, zette hem aan het denken. ‘Ik was al negen jaar werkzaam als werktuigbouwkundige. Door corona werkte ik veel thuis en ik merkte dat er daardoor veel sociale dingen van het werk wegvielen. Eigenlijk vond ik nog maar 20% van mijn werk leuk!’

Hij twijfelde over een studie biomedische wetenschappen, omdat gezondheid hem interesseerde, maar uiteindelijk is hij begonnen met een omscholingstraject tot software developer. ‘Sinds 6 maanden werk ik als software engineer en haal ik echt weer voldoening uit mijn werk, dat is heel fijn! Met mijn deelname hoop ik dus bij te dragen aan meer inzicht op wat een werkomgeving voor invloed op de mens kan hebben.’

De studie

Deelnemers doen mee aan drie meetmomenten in het jaar. Tussen deze meetmomenten zit zo’n vier maanden tijd. Er worden iedere keer analyses gemaakt van hun bloed, urine, ontlasting, haar en speeksel. Daarnaast meten deelnemers thuis hoeveel ze bijvoorbeeld bewegen en hoe ze slapen. Tijdens een testdag op het lab wordt onder andere een hersenfoto gemaakt en doen deelnemers een fietstest. Na afloop van de dag op de Radboud Campus vullen deelnemers vragenlijsten in over bijvoorbeeld voeding, levensgebeurtenissen of werk.

Vergoeding

Deelnemers krijgen uiteraard ook wat terug voor hun deelname. Naast drie hele leuke dagen op het lab ontvangen zij een hersenfoto, meer inzicht in hun leefstijl met MijnDertigersbrein en een vrijwilligersvergoeding van 500 euro bij het volledig afronden van de studie.

Buurtcompetitie

Deelnemers uit de gemeente Berg en Dal maken bovendien nog kans op een bol.com of Thermen bon. Op www.dertigersbrein.nl/buurtcompetitie/bergendal vind je alle informatie over de buurtcompetitie en kun je je aanmelden voor de studie.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 april, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Dertigers doe mee aan de Buurtcompetitie van de Healthy Brain Study

Reageren is niet toegestaan.