Lezing: ‘Joods Verzet tijdens de Holocaust: een Ongelijke Strijd op Leven en Dood’

GROESBEEK – Op 9 november 2022 zal dr. Ben Braber, historicus en Honorary Research Fellow van de University of Glasgow, in het kader van de jaarlijkse Kristallnachtherdenking een lezing geven in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Hij zal tijdens deze avond de belangrijkste bevindingen presenteren van zijn nieuwe boek “Individuals and Small Groups in Jewish Resistance to the Holocaust – A Case Study of a Young Couple and their Friends”.

Ben Braber concentreert zich op een praktijkgeval, gebaseerd op materiaal dat hij in de afgelopen veertig jaar heeft verzameld. Hij bespreekt persoonlijke omstandigheden en karakteristieken van Joodse verzetsdeelnemers en de formatie van kleine Joodse verzetsgroepen en maakt op basis daarvan een analyse van individuele én groepsmanifestaties van Joods verzet tijdens de Duitse bezetting van Nederland tussen 1940 en 1945.

Wat was de aanleiding voor iemand om verzet te plegen? Hoe maakten verzetslieden keuzes over het moment en de manier van een actie? Wat beïnvloedde hun beslissingen? En wat waren de gevolgen van hun acties? Het programma start om 19.30 uur (inloop om 19.00 uur) en is uiterlijk om 21.30 uur afgelopen (inclusief pauze).

Entree is € 6,50 per persoon en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij aankomst in het Vrijheidsmuseum. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk en kan gedaan worden via welkom@vrijheidsmuseum.nl of telefonisch via 024-3974404.

Dr. Ben Braber bestudeerd sinds 1983 het onderwerp van Joods verzet en heeft hierover uitvoerig gepubliceerd in boeken, tijdschriften en kranten.

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 9 november 2022. Aanvang: 19.30 uur. Inloop: 19.00 uur.

Entree: € 6,50 per persoon. De Museumkaart is geldig.

Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl

Website: www.vrijheidsmuseum.nl

Foto (C): Beeldbank WO2 – NIOD

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 oktober, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Lezing: ‘Joods Verzet tijdens de Holocaust: een Ongelijke Strijd op Leven en Dood’

Reageren is niet toegestaan.