Energiecompensatie voor verenigingen en maatschappelijke organisaties

GROESBEEK – (Sport)verenigingen, buurthuizen, culturele instellingen en maatschappelijke organisaties die in de problemen komen door de hoge energieprijzen, kunnen vanaf 15 februari 2023 een eenmalige energiecompensatie aanvragen bij de gemeente.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag voorgesteld. De gemeenteraad neemt 9 februari een definitief besluit over het voorstel. De genoemde organisaties kunnen de subsidie vanaf 15 februari 2023 aanvragen via www.bergendal.nl. De aanvraag moet uiterlijk 15 maart 2023 bij de gemeente binnen zijn.

Eenmalige compensatie

Met de energiecompensatie wil de gemeente voorkomen dat Berg en Dalse verenigingen en maatschappelijke organisaties in de problemen komen door de stijgende energielasten. Daarom is er voor organisaties met een eigen accommodatie een eenmalige compensatievo or de periode 1 november 2022 tot 1 november 2023.

Voorwaarden compensatie

De energiecompensatie is bedoeld voor niet-commerciële (sport)verenigingen, buurthuizen, culturele instellingen en maatschappelijke organisaties met een eigen accommodatie in de gemeente Berg en Dal. Voor de energiecompensatie gelden een aantal voorwaarden:

 Organisaties komen alleen in aanmerking als ze een eigen energieaansluiting hebben.
 Organisaties moeten eerst de ondersteuningsregelingen vanuit het Rijk benutten. Bij de compensatie houdt de gemeente rekening met de ondersteuning vanuit het Rijk.
 Organisaties moeten de compensatie aanvragen met het aanvraagformulier.
 De compensatie geldt alleen voor het verbruik dat boven het energieplafond uitstijgt,.
 Organisaties met een vast contract met een prijs die lager is dan het energieplafond komen niet in aanmerking.
 Er geldt een subsidieplafond van € 600.000,-.
 De organisaties moeten de aanvraag indienen voor 15 maart 2023.
 De compensatieregeling geldt niet voor scholen. Die worden gecompenseerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
 Binnensportorganisaties kunnen geen gebruik maken van de regeling omdat de gemeente de huur van de sporthallen en het zwembad niet verhoogd.

Beschikbaar budget

Voor energiecompensatie is € 600.000,- beschikbaar. Er geldt een subsidieplafond. Alle aanvragen die voor 15 maart 2023 binnen zijn neemt de gemeente mee. Wordt het bedrag van € 600.000,- overschreden dan wordt de compensatie verminderd met het percentage van het overschreden bedrag.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 januari, 2023 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Energiecompensatie voor verenigingen en maatschappelijke organisaties

Reageren is niet toegestaan.