[Update/Video] Kippen komen terug in megafarm Groesbeek

GROESBEEK – Als het aan Dutch Dairy Genetics (DDG) ligt komen er naar schatting tussen de 230.000 en 250.000 kippen terug in de megafarm aan de Dennenkamp in Groesbeek.


Wat vinden de inwoners van Groesbeek er van? Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Dit bevestigt Linda Brouwer van DDG tegenover DeGroesbeek.nl.

Voorheen van Van Deurzen

Het pluimveebedrijf was voorheen van Van Deurzen en hield 300.000 kippen in een legbatterij. Het bedrijf moest op last van de rechter sluiten vanwege de uitstoot van ammoniak. Eind 2015 werd bekend dat Van Deurzen een doorstart wilde maken met 291.000 kippen. Diverse instanties, maar ook omwonenden waren niet blij met een eventuele doorstart.

Verkocht voor 1,2 miljoen euro

Het bedrijf is vervolgens in 2016 voor 1,2 miljoen euro verkocht aan Dutch Dairy Genetics, het bedrijf van multimiljonair Kees Koolen uit Vorden. Volgens de vergunning kon hij verder met de kippen, maar Koolen wilde een melkverwerkingsbedrijf starten. In het bedrijf zou de aangeleverde rauwe melk bewerkt worden voor consumptie, met als eindproduct houdbare melk, room en yoghurt.

Gemeenteraad wil geen melkfabriek

Burgemeester en wethouders in Berg en Dal vonden het prima. De stankoverlast zou door de komst van een melkfabriek verminderen. Het plan zou tevens tot extra lokale werkgelegenheid (ongeveer 30 FTE) leiden. Ook is er een belangrijke reducering van stikstof-depositie, gunstig voor stikstofgevoelige natuurgebieden zoals De Bruuk en het Rijnstrangengebied. De raad ging er niet in mee: Groesbeekse Volkspartij (GVP), C90, GJS en CDA Berg en Dal (10 zetels) waren voor, de rest tegen. Het omzetten van agrarische bestemming naar industrie zat de partijen niet lekker, evenals de verkeersafwikkeling.

Vergunning voor luchtwasser

Wethouder Alex ten Westeneind (GJS) gaf daarop al aan dat de kans bestaat dat de megafarm terugkomt. Welnu, de bouwaanvraag voor het plaatsen van een luchtwasser is inmiddels ingediend, laat Brouwer weten. Die luchtwasser komt buiten het gebouw. “Dat is beter qua brandveiligheid”, legt Brouwer uit. Er zit nu ook een gat in het dak, dat nog moet worden gedicht. Er zijn verschillende vergunningen nodig, waaronder een nieuwe milieuvergunning waarvan de aanvraag nog moet worden ingediend.

Volièresysteem

Volgens de huidige geldende vergunning kunnen er 291.000 kippen in een verrijkte kooisysteem gehouden worden. “Dit zijn kleine hokjes. Er is wel een zitstok aanwezig, maar dit is niet ideaal als het gaan om dierenwelzijn”, aldus Brouwer. Daarom wordt er gedacht aan een volièresysteem. “Er kunnen dan wat minder kippen gehouden worden. Die kunnen wel vrij rondlopen in de stal”, laat ze desgevraagd weten.

Brouwer: “Heel vervelend dat dit moet”

Brouwer betreurt het dat deze stap gezet moet worden. “Het is heel vervelend dat we dit moeten doen, maar de opdrachtgever wil verder. Er is namelijk 1,2 miljoen euro voor betaald. Wij hebben 8 maanden gewerkt aan een alternatief en een informatiebijeenkomst georganiseerd. Er leek toen draagvlak, maar de raad heeft besloten er niet in mee te gaan. Een ander alternatief is er voor ons niet”. Om die reden valt men terug op de vergunning waarvan de raad wist dat die al klaar lag.

Als alle procedures soepel verlopen kunnen de kippen er eind 2018 in, weet Brouwer. Echter zullen er naar verwachting opnieuw bezwaren worden ingediend, waardoor een en ander wat langer zal duren.

Update 29-01-2018, 18:00 uur
Video toegevoegd.

Dossier melkfabriek Groesbeek.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl. Video: RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 januari, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 19 reacties »

19 reacties op “[Update/Video] Kippen komen terug in megafarm Groesbeek”

 1. Name zei:

  “Heel vervelend dat dit moet”…niets moet! De Gemeente mag vergunning intrekken omdat deze nooit in gebruik is genomen. Dus als ze verstandig zijn…

 2. Bellefante zei:

  Zeer goed gedaan van de gemeente zouden er zelf wel niet bij wonen nou begint het kippe gezeik weer

 3. Kip zei:

  Heel slim van de andere partijen behalve GVP, GJS, C90, CDA om tegen de melkfabriek te stemmen. Nu krijg je de kippen weer en dat is niet meer tegen te houden…. Afstraffen tijdens de verkiezingen dan maar?

 4. Geert zei:

  Dat komt er van als je geen melkfabriek toestaat. Wat is slechter, fijn stof of verkeersintensivering?
  Raadsleden hebben waarschijnlijk andere belangen.

 5. Wetgenman zei:

  Hebben jullie het stuk wel gelezen, Name en Bellefante.
  Je zou bijna denken van niet.

 6. Dat dus zei:

  Pure bangmakerij van DDG die zijn zin wil hebben, maar niet kreeg van een verstandige raad die opkomt voor de belangen van haar inwoners.

  In een openbare brief van de WMG staat te lezen:
  “Eind 2015 is een ontwerp-milieuvergunning voor het houden van ruim 291.000 kippen (in verrijkte kooien) ter inzage gelegd. Volgens de gemeente is er ‘niet gebleken dat er beletsels zijn om deze te verlenen’. Dit klopt niet. In een uitgebreide zienswijze, na te lezen op onze website, heeft de WMG betoogd dat deze vergunning niet kan worden verleend, om de eenvoudige reden dat het beoogde huisvestigingssysteem niet is toegestaan. Het bedrijf is nooit in werking geweest als verrijkte kooistal. Daardoor heeft het te gelden als een nieuw op te richten verrijkte kooi. En die is verboden.
  Mocht er toch een intensieve pluimveehouderij op de locatie moeten komen, dan zal er een nieuwe omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd die voldoet aan de dan geldende milieueisen.”

 7. Sjaak zei:

  Kip, wel goed lezen. Wie voor en tegen was.

 8. Wim zei:

  Klote kippen wat een zooi in groesbeek zeg

 9. Eric zei:

  Binnenkort maar uitbreiden naar de Heikant als daar ruimte vrij komt

 10. Joris Driepinter zei:

  LET OP; TIJDENS DE RAADSVERGADERING VAN 14/12/17 WERD HET VOORSTEL OM GEEN BEDENKINGEN TEGEN DE ZUIVELFABRIEK TE HEBBEN IN STEMMING GEBRACHT; De voorzitter gaat over tot besluitvorming en brengt het voorstel in stemming, hetgeen geschiedt bij handopsteking. Hij stelt vast dat het voorstel wordt verworpen met 10 stemmen vóór van CDA, C90,GJS en GVP en 13 stemmen tegen van D66, GroenLinks, PvdA, Sociaal Groesbeek, VOLG, VBenD en VVD.
  De tegenstemmers wilden geen melkfabriek en zien risico dat de Kippenfarm in werking gebracht zal worden. We zullen zien of dhr. Koolen afgescheept wordt met niks, maar ik had deze ondernemer zijn zuivelonderneming gegund. Liever dan de massale kippenschuur 🙁

 11. Pietje zei:

  Lekker handig van het college! Ze hadden een aantal aanpassingen in het voorstel moeten doen en PvdA was akkoord. Niet slim gespeeld door het college en met name VOLG, die faliekant tegen alles is.

 12. Dat dus zei:

  @ Joris Driepinter: Als een college geen wensen of bedenkingen wenst, maar belangrijke informtie ontbreekt, hoe kun je dan van raadsleden verwachten in te stemmen? Dat is m.i. onzorgvuldig. Daarnaast werden de plannen mooier gepresenteerd dan de werkelijkheid een moesten ook steeds het aantal verkeersbewegingen worden bijgesteld. Moet je dan op basis van onjuiste en onvolledige informatie instemmen? Een stem tegen was het enigste verstandige besluit in deze. Wellicht is het verstandiger voor de gemeente het terug te kopen, te herontwikkeling in de recreatieve sfeer, dan wordt de gemeente er wel beter van en is iedereen tevreden.

 13. Hatsjoe zei:

  Wat is er mis met die kippen, Groesbeek zou trots moeten zijn op het feit dat ze voedselvoorzienend zijn. Liever een ei uit Groesbeek dan ergens uit oost Europa

 14. Marian zei:

  Hatsjoe, Groesbeek moet zeker niet trots zijn op een mega kippenfarm.
  Heel triest dit. Slecht voor de dieren en milieu.

 15. Hatsjoe zei:

  Hoi marian, dan verhongeren we toch met zn allen? Als we het milieu en dieren belangrijker vinden dan ons eigen eten. Jij eet zeker alleen eier loze producten. De wereldbevolking stijgt nu eenmaal dus je ontkomt niet aan zulke bedrijven. Boertje pesten is het makkelijkst, maar wil je het probleem aanpakken, zal je toch bij de consument en tussenhandel moeten zijn. Zij Willen immer niks voor een ei betalen. (Zie de mislukking van het rondeelstal concept) zoek maar eens op rondeel stal marian. Heb jij dan al gezien hoe de stal er qua inrichting van binnen uit komt te zien tov andere legboerderijen? En de berekeningen qua uitstoot en mestverwerking heb je die ook al ingezien omdat je het zo goed weet? Lekker klagen zonder te weten waar je over praat, heerlijk toch!

 16. Dat dus zei:

  @hatsjoe Boerenbedrijven zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Zij dragen prima bij aan de vraag naar voedsel. Een megastal (of kippenfabriek) heeft niets meer te maken met de vraag naar voedsel, maar alles met de overbelasting van mens en milieu. Deze fabrieken zijn er om financieel gewin (de lusten) van een enkeling, en de omgeving draait op voor de lasten.

 17. Marian zei:

  Hatsjoe. Ik eet en gebruik geen enkel product van dierlijke oorsprong. We kunnen ook niet doorgaan met deze manier van voedselvoorziening omdat er dan een groot voedseltekort komt. Verdiep je eens in het grote water-en granenverbruik voor de intensieve veeindustrie. Gelukkig zien steeds meer mensen dat in en zien we ook een steeds groter assortiment vegetarische en veganistische voeding in de winkels liggen. En dan heb ik het nog niets eens over het onvoorstelbare leed wat dieren aangedaan wordt. Dus al met al….. niets om trots op te zijn in Groesbeek.

 18. Patje P. zei:

  Bellefante lult als een kip zonder kop.

 19. Hatsjoe zei:

  Marian,

  In noord Europa is water geen probleem. En heb je immers dierlijke mest nodig om gewassen met belangrijke voedingstoffen te telen die vervolgens naar vele landen worden geëxporteerd. Als je de grond geen dierlijke mest geeft kun je inderdaad nog bijna alleen maar graan telen na verloop van tijd. Daarom halen we ook graan uit de landen waar nauwelijks dierlijke mest en water is omdat ze niet veel anders kunnen telen, zodat wij er weer dierlijke mest van kunnen maken en andere producten. Maar als jij denkt dat je met alleen graan de wereld kan voeden, dan wens ik je veel succes met deze denkwijze!