[Foto’s/Video] “Reactivering spoorlijn Nijmegen-Kleve moet in coalitieakkoorden”

GROESBEEK – Het reactiveren van de (light)railverbinding tussen Nijmegen en Kleve moet in ieder geval in de collegeakkoorden van 2018-2022 staan.

Het congres in het voorzieningenhart is goed bezocht. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Zo ook in die van de gemeente Berg en Dal na de gemeenteraadsverkiezingen. Het zou een begin moeten zijn naar reactivering. Daar is daadkracht voor nodig.

Congres in Groesbeek

Ruim tien jaar geleden sprak de burgemeester van Ubbergen van destijds, Paul Wilbers, nog van “treinjehovah’s” en werd personenvervoer op de spoorlijn Nijmegen – Kleve als een “gepasseerd station” gezien door het college van burgemeester en wethouders. Een decennium later vond de conferentie ‘Geen grenzen, maar verbindingen’ plaats in voorzieningenhart Op de Heuvel in Groesbeek. Dat was zaterdag, georganiseerd door PvdA Berg en Dal en haar politieke partners in Nijmegen, Kranenburg (DE) en Kleve (DE). 80 mensen waren aanwezig.

Betrokken partijen

De conferentie werd gehouden voor alle betrokkenen bij het project van reactivering. ProRail, ProBahn, Arriva, NIAG (Niederrheinscher Verkehrsbetrieb Aktiengesellschaft), VIEV (Vereniging voor Internationaal Euregionaal Vervoer), Conferentieoord de Poort, Provinciale Staten Gelderland, Airport Weeze, VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr), Mobliteitsmanagement Stadt Krefeld, de plaatsvervangend burgemeester van Kleve en vertegenwoordigers van de politieke partijen SPD, FDP, die Grünen, GroenLinks, PvdA, D66 en VVD spraken mee.

Zes uitgangspunten

Alle gemeenten (Berg en Dal, Kleve, Kranenburg en Nijmegen) zijn het eens over zes belangrijke uitgangspunten, namelijk dat het spoortracé als spoorverbinding veiliggesteld moet worden, dat reactivering van de spoorlijn gewenst is en dat goederenverkeer wordt uitgesloten. Ook moet de spoorlijn een doorgaande verbinding zijn voor railvoertuigen tussen Kleve en Nijmegen. Tenslotte moeten de railvoertuigen buiten de bebouwde kom zo snel mogelijk rijden en binnen de bebouwde kom zo langzaam als nodig is.

Noodzaak railverbinding

In de gezamenlijke notitie van de PvdA en het Duitse SPD, ‘Stapsgewijze heropening van de railverbinding Nijmegen-Kleve’, wordt de noodzaak van de lijn onderstreept: “De toename van het grensoverschrijdend verkeer, de verkeersdruk in de steden en dorpen in het grensgebied, alsmede de economische kansen voor de regio vragen om een snelle, zorgvuldig geplande en stapsgewijze heropening van de railverbinding”.

De route

Om dit te realiseren zou de lijn uit Kleve in eerste instantie worden heropend tot aan station Heyendaal. Dit levert geen “trajectconflicten” op met de al bestaande Maaslijn en de Spoorkuil. Vervolgens wordt de lijn doorgetrokken via de Spoorkuil naar Nijmegen CS en misschien naar Plein ’44. In Kleve zou de lijn dan zo dicht mogelijk bij de Hochschule Rhein-Waal en station Kleve moeten stoppen. Wanneer Plein ’44 in de route opgenomen zou worden, is een treinverbinding niet voor de hand liggend. Eerder het inzetten van een mini accu-tramtrein op het traject. Uiteindelijk is het aan de vervoerder welk materiaal er ingezet wordt. De lijn zou er in de eerste fase als volgt uit kunnen zien: Nijmegen CS (perron 35a) – Campus Heyendaal (RUN, HAN, ROC, UMCN), Groesbeek Centrum (Conferentieoord de Poort), Groesbeek bedrijventerrein, Kranenburg – Nutterden, Donsbrüggen, HS Rein-Waal – Kleve Station.

Discussie

Jürgen Franken, voorzitter van de SPD-Kreistagsfraktion in de Kreis Kleve, schetste het proces tot op heden. De lijn is geopend in 1865 en werd op 1 juni 1991 gesloten. In datzelfde jaar diende de SPD Kranenburg al een idee in tot reactivering. Sinds 2008 wordt het spoor gebruikt voor een toeristische attractie: de draisine. Er is jarenlange discussie over de reactivering, maar vanaf oktober 2017 lijkt het tij te keren doordat de kostenramingen betrouwbaarder en lager uitvallen.

Maatschappelijk belang

Wilco Veldhorst, voorzitter van de Internationale Vakbondsraad Rhein-IJssel en FNV-bestuurder, is van mening dat “je sommige dingen niet moet doen omdat ze rendabel zijn, maar omdat ze van maatschappelijk belang zijn.” Ook prof. Hasan Alkas, medewerker aan de Hochschule Rhein-Waal wijst op de positieve sociale en economische effecten.

Radboud Universiteit

Han van Krieken, Rector Magnificus van de Radboud Universiteit spreekt zich zeer positief uit over de lijn: “Wanneer mensen internationaal met elkaar moeten samenwerken, moeten zij elkaar kunnen bereiken. Voor een reactivering zijn technisch specialisten nodig, maar ook politicologen, economen, rechtsgeleerden, sociologen en psychologen. De universiteit werkt daar graag aan mee”. Hij zegt de reactivering van de spoorlijn als speerpunt op de agenda van de Economic Board te plaatsen.

VIEV

Maurice Niesten, voorzitter van VIEV, meent dat de spoorlijn enorm veel potentie heeft, gezien de twee studentensteden Nijmegen en Kleve en met groeikernen als Groesbeek en Kranenburg op de route. Hij concludeert: “alle partijen, van links naar rechts, zijn voor reactivering. Het komt nu aan op politieke daadkracht, zodat het in het volgende coalitieprogramma van de Provincie wordt opgenomen. Zij hebben de beschikbare middelen en zijn politiek voor deze spoorlijn verantwoordelijk”.

Hoe nu verder?

Rita Braam-Van Valkengoed, Statenlid en fractiesecretaris voor D66 in de Provinciale Staten van Gelderland, bood onderzoeksresultaten aan het Duitse SPD aan, die voortkwamen uit een studie die D66 Gelderland deed naar hoe het gesteld is met het openbaar vervoer in de grensregio. De Provincie volgt de ontwikkelingen op de voet en zal het gesprek aangaan als er een coalitieakkoord ligt.

Invloed aanwenden

Algehele consensus van de zaal is dat elke politieke partij maximaal haar invloed moet aanwenden om na de gemeenteraadsverkiezingen de spoorlijn in de coalitieakkoorden van gemeente Nijmegen en gemeente Berg en Dal opgenomen te krijgen, zodat provincie Gelderland ziet welk belang deze lijn de regio biedt. Daarvoor is ook een projectbureau nodig met een enthousiaste projectleider. Uiteraard zullen er ook nog problemen zijn waar men tegen aan loopt. Daar moeten oplossingen voor gevonden worden.

Artikel met dank aan onze mediapartner Streekromroep RN7.


Video die tijdens het congres werd getoond. Video is gemaakt door Peter Hendriks/Loraz Videoproducties.

[nggallery id=934]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl en RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 januari, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 32 reacties »

32 reacties op “[Foto’s/Video] “Reactivering spoorlijn Nijmegen-Kleve moet in coalitieakkoorden””

 1. alban zei:

  CDA en Sociaal Groesbeek zijn tegen, dus plan gaat niet door!

  https://www.youtube.com/watch?v=i2yMePEflgs

  https://sociaalgroesbeek.wordpress.com/2018/01/11/een-trein-door-groesbeek/

 2. Jan janssen zei:

  Super,laat de treinen zo snel mogelijk weer rijden,alleen maar winnaars.

 3. Wim zei:

  Het vat mij op dat er alleen voorstanders geweest zijn…

 4. Eric zei:

  Lijkt erop dat het al beslist is

 5. Hent zei:

  #ME TOO, de hardwerkende groesbeekse man/vrouw wordt hier genaaid en bestolen! De trein zal dienen als lucht en (drugs)toerisme transport. Als kleve en Nijmegen dit zo graag willen laat hun dan voor de kosten opdraaien en elke Groesbeek welke hier hinder aan ondervind een jaarlijkse vergoeding tegemoet komen.

 6. Toontje zei:

  Dit is geen objectieve berichtgeving. Hoogstwaarschijnlijk een verhaal rechtstreeks uit de koker van de organisatie. Nepnieuws. Trap er niet in.

 7. Hatsjoe zei:

  PvdA wil van Groesbeek een toeristische attractie en een Nijmeegse buitenwijk maken…… Groesbeek zal haar mooie rustige afgelegen identiteit verliezen! En steeds meer stadse mensen van buitenaf zullen Groesbeek binnentrekken. Maar wat zal het PvdA berg en dal schelen, want een aantal van deze partij woont niet eens in Groesbeek!

 8. piet zei:

  zijn niet goed wijs geef het geld maar aan iets anders uit

 9. Verzopen Goudvis zei:

  Hallo trein, hallo files, dag doorstroming.

 10. Lambert zei:

  Men heeft het over een accu tram/trein. Onderzoek van de Duitse overheid heeft uitgewezen, dat de wereld lithium-voorraad in 2025 ten einde is. Alles wat dan nog te vinden is, kost en honderdvoud om te delven. Daarnaast is er enorm veel kinderarbeid ( Borneo) nodig om de kobalt uit de grond te halen. Er zijn inmiddels startups voor nieuwe types accu zoals bromide, echter het is nog niet duidelijk wat dit gaat opleveren. Waterstof is wel een alternatief, zoals via mierenzuur (TeamFast) en H2fuel. Een trein is een zwaar voertuig dat over een ijzeren baan (spoor) zijn weg vindt, deze techniek is enorm oud en ouderwets. Elke onnodige kilo gewicht is energieverslinding. Men zou zich beter kunnen richten op technieken die toekomstbestendig zijn in plaats van de accufantasie, die zeer milieubelastend is. En of dit over een spoor moet is maar zeer de vraag. Een Zeppelin is veel milieuvriendelijker en ja een Duitse uitvinding….;-)

 11. Juustem zei:

  Misschien moeten de inwoners zich er eerst maar eens over uitspreken of zij het wel zien zitten om een treinverbinding opnieuw open te stellen. Dat is aan de inwoners van gemeente Berg en Dal niet eens gevraagd. Hoe kun je dan als volksvertegenwoordiger met dit plan komen en ook nog eens verkondigen dat dit is de collegeakkoorden zou moeten komen. Laat dit eerst aan de burger! Zo werkt een democratie mensen van de PvdA!

 12. Thieu zei:

  Juist om de bevolking te horen organiseren we bijvoorbeeld zo’n congres…

 13. Corne Van helteren zei:

  Zandhagedis? We mogen hier met gods gratie fietsen…..Waar zijn de milieu instanties? En hoe zit het met sporten en recreëren wat nu veelvuldig over het mooie fietspad wordt gedaan?

 14. Hatsjoe zei:

  Bullshit, door zon congres hoor je niet de mening van de bevolking. Aangezien de normale man al spontaan exczeem krijgt van het woord congres. Jullie horen de mening door jullie kop in het zand te steken en inderdaad Thieu dan hoor je niks 🙂 in jullie uitnodiging staat betrokkenen, belanghebbende en deskundigen. Op de foto te zien zitten er zon 100 man. Dat betekend dus dat er zon 16000 groesbekenaren zijn die zich niet betrokken voelen en er geen belang bij hebben!!

 15. Ronald zei:

  Hahha iedereen mocht komen deze middag, dus had dan je zegje lekker gedaan… En SG was altijd voor… dus wa en gelul en gedraai

 16. Ronald zei:

  En beter Groesbeek de hoofdstad van Nijmegen, dan andersom OF NIE!!
  PS Lijsttrekker PVDA tot en met de nr 5 komen uit Groesbeek, dus dat is pas FAKE NEWS

 17. Een Natuurliefhebber. zei:

  De ene soap over het illegale fietspad langs het spoor is nog niet afgelopen, en intussen is er weer een nieuwe belachelijke soap aan het ontstaan voor iets totaal overbodigs over het spoor. Betreffende klooi ambtenaren ga a.u.b als die dominante geldwolf zijn 250000 kippen in zijn zeer dieronvriendelijke megaschuur heeft ondergebracht erbij zitten, zal jullie sieren.

 18. Rinus zei:

  Ik lees nergens iets over de toekomst vh fietspad want die zal moeten wijken. Die mooie juffrouw vd PvdA op het filmpje gaat hier helemaal aan voorbij en laat hiermee haar eigen vooral oudere Groesbeekse inwoners die daar veel gebruik van maken in de kou staan.
  Tijd voor een Gruusbeks referendum.Koppelen aan de verkiezingen zou ik zeggen. Dan pas zal blijken dat wij hier in Groesbeek niet zitten te wachten op een geldverslindend prestige project.

 19. Prins Ummenie zei:

  Hierbej neuïg ik (prins ummenie) iedereen uut om zondag 11 februari te demonstrieren tege het gebruuk van enne trein op t spoor. Um te laten zien da wej faliekant tege zien en genne trein nodig hebben, trekke we lopens en me gemotorisierde voertuge van het kruus bis an de hoeve. Nie me trekke is ook goed. Kom gewon neve de kant staAn, dan late ok zien dagge tege enne trein ziet. Hernachs is er een congres voor tege standers van de trein ien en grote tent op t mert terrein. Ik zie es benejd hoeveel persone dr komme 🙂

 20. Hatsjoe zei:

  @ronald

  Er daadwerkelijk wonen is nog altijd iets anders als eruit “komen”

  En staat nergens geschreven dat je op die daadwerkelijke dag je je zegje mocht doen en anders pech hebt gehad.

  🙂

 21. Sander zei:

  Rinus, het fietspad hoeft helemaal niet te wijken! Dat is nog juist bevestigd tijdens de bijeenkomst door alle instanties. Dit komt de ouderen juist ten goede.

 22. Sterretje zei:

  Rinus, af en toe beter lezen kan geen kwaad ,het fietspad (gaat niet weg ).
  En omdat ik ook bij de oudjes hoor ,vind ik het prachtig als er straks een trammetje klaar staat waar ik mooi af en toe een uitstapje mee kan maken .

 23. Angela zei:

  Erg goed initiatief, ik zie hier wel voordelen in. Een milieu vriendelijk vervoervoermiddel over het spoor moeten wij allen toejuichen. Groesbeek word hierdoor nog meer ontwikkeld en op de kaart gezet.

 24. Dat dus zei:

  Afgeven op een partij die eerst voor was en nu tegen, ligt wel wat genuanceerder. Dat heet anticiperen, voortschrijdend inzicht. Er is geïnvesteerd in de draisine, moeten ze dat geld maar wegspoelen? En wat betekend het voor het autoverkeer over de hulsbroek en de dorppstraat als er een paar keer per uur een treintje dwars door het dorp tuft? Wat ga je de mensen vertellen die eerst een duurbetaald appartementje in het centrum hebben gekocht? Ik denk dat ze op dit moment een pas op de plaats moeten maken met geldverslindende prestige-projecten en gaan kijken wat ONZE inwoners momenteel nodig hebben. Daarnaast is het nogal ongepast om al te flirten met Duitsland en Nijmegen, terwijl de eigen inwoners zich er nog niet eens over hebben mogen uitspreken!

 25. Thieu zei:

  Dat dus??…
  In 2011 heeft de gemeente gestemd voor een autovrije markt. Ook voor een auto-luw centrum! Daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen. Jammer voor jouw kopers van die dure appartementen. Dat zouden wij heel graag anders zien: veel gezelliger centrum dat niet wordt geregeerd door de auto. Veel meer ruimte voor activiteiten, voor wandelaars, toeristen, shoppers en fietsers! Rondom centrum zijn al genoeg parkeerplaatsen gerealiseerd. Ruimte rondom gemeentehuis veel beter betrekken bij centrum. Samen met de winkeliers en inwoners naar de beste oplossingen zoeken.
  Ontwikkelingen in Kleef en Kranenburg in de gaten houden. Daar zitten ze ook niet stil! Ik wed dat veel ondernemers ook daar beter van zouden kunnen worden. Ook de musea en de andere kernen die vanuit het dan ontstane centrum kunnen worden bereikt met flexibel openbaar vervoer op maat en eventueel gehuurde (elctrische) fietsen!
  Dat dus!

 26. Rinus zei:

  @ Sander en Sterretje: nogal naïef om aan te nemen dat het fietspad blijft liggen. Natuurlijk wordt dit opgedoekt. Kan toch onmogelijk langs elkaar blijven liggen. Mag wettelijk ook niet of ze moeten het spoor 3 m opschuiven. Succes daar straks met fietsen. Vergeet je ziekenfondskaart niet mee te nemen.

 27. Dat dus zei:

  @ Thieu: en jij woont in??? Mooi verkooppraatje, maar zitten de inwoners van Groesbeek hier echt op te wachten? Het antwoord is nee. Nee, wij willen geen trein dwars door ons dorp. Nee, wij willen geen autoluw centrum. Wij zitten niet te wachten op een verkeerschaos omdat de verkeerslichten maar enkele auto’s per keer doorlaten.

 28. Thieu zei:

  Dat Dus woont in Groesbeek. Ik niet. Ik kom er wel heel vaak. Met veel plezier! Ik zie dus best wel dat er ook veel anders, beter kan! In de zorg. Ook met de prestaties van de Treffers. Ook in de politiek. En ook in het centrum. Bij het oversteken. Voor alle wandelaars en fietsers. Daar vind ik iets van. Ik zie ook veel toeristen op de fiets, wandelend in het dorp. Wel vaak een beetje verloren… geen goed fietsenstalling, geen rust vanwege het drukke verkeer etc.etc. Dat kan echt beter! Dat Dus….

 29. Henk zei:

  Maar wat hebben de mensen uit de polder eraan mensen van de PvdA? Mogen zij straks (weer) meebetalen voor een voorziening in Groesbeek waar we zelf niets aan hebben? Politici moeten eens echt gaan luisteren naar hun inwoners zoals ze beloven met verkiezingen.

 30. Kloeke zei:

  @dat dus…..ik ben ook Groesbeker…en vind dat wel een goed idee,dus stop ff met wij!!

 31. Angela zei:

  @dat dus, ook ik ben een (trotse) Groesbeker en zie deze (kleine, elektrische en milieu vriendelijke trein) zeer zeker zitten.

 32. Bart zei:

  Ik tel op zo’n 8 km (van de Poort tot en met de Hettsteeg) 14 spoorwegovergangen. Lijkt me verre van ideaal.