[Foto’s] Goede start voor Rechtswinkel Berg en Dal

GROESBEEK – Er lijkt aardig wat behoefte aan een rechtswinkel in de gemeente Berg en Dal.


Lesley Albers (rechts) met enkele vrijwilligers van de rechtswinkel Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat bleek zondag in het voorzieningenhart in Groesbeek tijdens de openingsdag van de rechtswinkel. Zo`n 85 mensen uit verschillende kernen in de gemeente waren hierbij aanwezig.

9 vrijwilligers

Deze rechtswinkel is een plek waar mensen uit de gemeente Berg en Dal terecht kunnen voor gratis juridisch advies of hulp. Nu moet men daarvoor naar Nijmegen. Initiatiefneemster is Lesley Albers en in totaal is er een vaste club van 9 vrijwilligers. Ook zijn er adviseurs op afroep beschikbaar. “Omdat iedereen gewoon binnen kan lopen zullen er ook moeilijke vragen bij zitten die voor ons niet zo snel te beantwoorden zijn. Dan bellen we met de adviseurs en maken we een nieuwe afspraak”, legt Albers uit.

Al animo

Vanaf maandag starten de spreekuren. Die zijn in de eerste maand allemaal in het voorzieningenhart, op de maandagavond en de vrijdagmiddag. “We moeten eerst even kijken hoe dat loopt, vandaar dat er is gekozen voor één locatie”, geeft Albers aan. De eerste mensen hadden zich zondag en de dagen er voor al gemeld. “Er kwamen zelfs mensen naar het gemeentehuis om te vragen waar de rechtswinkel zit”, vertelt Albers trots. De spreekuren voor volgende week zitten dus al aardig vol. “Maar iedereen kan gewoon binnen lopen”, benadrukt de initiatiefneemster.

Pantoffels, levenslang en gele strepen

Notariskantoor Mostart & Timmermans gaf zondag een presentatie over wat een rechtswinkel precies doet en er werd ook een quiz gehouden, waarmee aanwezigen nog het een en ander op konden steken. Zo is levenslang in Nederland ook echt levenslang, zijn er 11 rechtbanken en moet je oppassen met gooien van pantoffels naar iemands hoofd. Als dat de dood tot gevolg heeft, volgt een veroordeling. Zoals in het “Pantoffel-arrest”. En als een privépersoon op eigen initiatief een gele streep trekt om de buurman te sarren voor wat betreft het parkeren, dan kan je als je daar parkeert een bekeuring voor krijgen. Je moet namelijk wel eerst (aantoonbaar) controleren of die streep door bevoegd gezag is getrokken.

Vertrouwen en subsidie

De quiz werd uiteindelijk gewonnen door wethouder Sjaak Thijssen, die daarvoor een fles wijn kreeg. Hij liet weten dat de gemeente Berg en Dal positief tegenover het initiatief staat, omdat het laagdrempeliger is dan direct een advocaat inschakelen. Hij heeft vertrouwen in de continuïteit van de rechtswinkel en gaf aan dat er waarschijnlijk een subsidie wordt verstrekt. “Dat kan ik bijna niet weigeren, anders krijg ik de rechtswinkel achter mij aan”, grapte de wethouder. Albers over de subsidie: “Die hebben wij aangevraagd en gaat om 1500 euro om op te starten. Dat geld is onder andere bedoeld voor het huren van ruimtes, de organisatie van themabijeenkomsten, telefoonkosten en kosten voor drukwerk”.

Kleine en complexe zaken

Albers en de aanwezige vrijwilligers verwachten dat vooral de huis-, tuin- en keukengeschillen aan bod komen tijdens de spreekuren. “Overlastzaken, problemen met de buren of arbeidsrecht bijvoorbeeld”. Maar ook de complexere zaken zullen de revue passeren.

Meer info op www.rechtswinkelbergendal.nl.

[nggallery id=939]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 februari, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »

10 reacties op “[Foto’s] Goede start voor Rechtswinkel Berg en Dal”

 1. Hent zei:

  Voor Huis tuin en keuken geschillen… Oftewel hoe maak ik het mijn buurman zo lastig mogelijk aan de hand van de regelgeving zonder eerst met hem in gesprek te gaan met de waarde “geven en nemen”. Zulke organisaties wil je hier helemaal niet hebben! Maar ook voor degene met het moto; hoe krijg ik zoveel mogelijk geld los bij de overheid en bij mijn werkgever zonder maar een poot uit te steken ben je aan het goede adres…. vind je het gek dat mostard en Timmermans dit project ondersteund, zij zijn dit soort type “zeurende” mensen liever kwijt dan rijk! Diep triest dat we zon instantie nodig hebben in Groesbeek.

 2. Pietje zei:

  Erg goed bezig, succes

 3. Kim zei:

  Hent, jij gaat van allerlei aannames uit en zegt dingen die nergens opslaan… Met een rechtswinkel kun je juist goed bemiddelen, ook bij overlastsituaties en erger voorkomen. En uitleggen wat iemands recht (wel of niet) is. Als iemand recht heeft op een ontslagvergoeding of niet ontslagen had mogen worden, dan mag diegene daar best aanspraak opmaken.

  Maar het lijkt alsof er meer met je aan de hand is.. Misschien een keer langskomen?

 4. splinter zei:

  Hent jij weet zeker waar abraham de mosterd haalt.
  Die regels ken jij wel denk ik dan maar er mensen die niet zo slim zijn als jij

 5. kloeke zei:

  Het, heb je een hele fles azijn op?

 6. kloeke zei:

  Het is hent

 7. Sterretje zei:

  Och och ,Hent het dun in z’n broekje gedaan.

 8. Stekkenbergse zei:

  Sterretje.. totdat Hent zelf hulp nodig heeft, en dan rentie met dun in zn broek toch maar naar De Rechtswinkel 😀

 9. Hans Peters zei:

  Eerlijk is eerlijk het is een goed idee, waar zeker behoefte aan is. Zelf hadden we ook zo’n mogelijkheid in de fractiekamer van het gemeentehuis, maar daar stak het toenmalige GroenLinks een stokje voor.

 10. Rita zei:

  Wat een leuke vrollie!